ISU Harghita: 30 de persoane au fost asistate medical în ultimele 24 de ore

0

Articol disponibil în: Magyar Română

La nivel județean, în cursul zilei de ieri, 8 noiembrie, 30 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.

Sezonul rece a venit, temperaturile sunt în scădere, iar tot mai mulți dintre noi au început să folosească sobe, reșouri, calorifere sau alte mijloace de încălzire.

Țineți cont de sfaturile noastre și nu faceți compromisuri cu siguranța voastră și a familiei! Este interzisă folosirea sobelor și a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizații, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate! Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii!

Un alt pericol cu care ne putem confrunta în perioada sezonului rece este reprezentat de intoxicarea cu monoxid de carbon! Utilizarea mijloacelor de încălzire cu defecţiuni, a coșurilor de fum cu fisuri ori crăpături, sau neetanşarea mijloacelor de încălzire la coşul de fum, poate conduce la degajarea de monoxid de carbon.

Degajarea în spaţii închise a monoxidului de carbon, un gaz foarte toxic, poate avea urmări foarte grave, întrucât în condiţii normale de temperatură, acesta nu are culoare, miros şi gust. Totodată, acesta se amestecă uşor cu aerul, drept pentru care se răspândeşte foarte rapid în încăperea în care se produce. În funcţie de durata de expunere şi concentraţia de monoxid de carbon din aer, simptomele intoxicaţiei cu acest gaz pot fi de la dureri de cap, ameţeli şi somnolenţă la convulsii, comă şi chiar deces.

Fii responsabil și instalează-ți detectoare de fum și de gaz în locuința ta! Acestea vor declanșa alarma atunci când vor detecta scăpări de gaze sau încă din stadiu incipient al unui incendiu, ceea ce poate fi un factor important pentru salvarea locuinței și a vieții. Având în vedere că fumul și gazele nocive se răspândesc rapid, este nevoie să devii conștient de pericol cât mai devreme cu putință, pentru a avea timp suficient să te salvezi!

Dacă în locuință se simte miros caracteristic de gaze se deschid toate uşile şi ferestrele, nu se aprinde nicio sursă de foc și nu se acționează întrerupătoare sau aparate electrice. Toate aceste situații trebuie anunțate imediat la operatorul de distribuţie a gazelor.

     În cazul în care o persoană este intoxicată, primul ajutor constă în:

  • scoaterea persoanei din camera expusă (fără ca persoana care asigură ajutorul să se expună la pericol);
  • aerisirea imediată a încăperii prin deschiderea uşilor şi ferestrelor;
  • apelarea forţelor de intervenţie la numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112; (se specifică despre ce fel de intoxicaţie este vorba pentru a aduce şi un aparat de respirat cu oxigen, oxigenul fiind singurul antidot împotriva intoxicaţiei cu monoxid de carbon);
  • masarea cardiacă a persoanei afectate;
  • asigurarea unui aport de aer cât mai rapid posibil, prin respiraţie artificială;
  • neintrarea în încăpere decât după ce o persoană autorizată a stabilit şi îndepărtat cauza care a determinat degajarea monoxidului de carbon.

De asemenea, utilizarea intensă a aragazului pentru încălzirea locuinţei conduce la reducerea nivelului de oxigen și arderea incompletă a gazului, fiind degajat monoxid de carbon.

Neglijența sau ignorarea regulilor de siguranță și a măsurilor de prevenire pot provoca pagube materiale însemnate, iar în unele cazuri mai grave, pierderi de vieți omenești.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

  •  ISU Harghita, COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy