ISU Harghita: 40 de misiuni în ultimele 4 zile

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 În ultimele patru zile, pompierii militari harghiteni au acționat pentru gestionarea celor 40 de situații de urgență, înregistrate la nivel județean.

În decursul celor patru zile, acțiunile de asistență medicală însumează cel mai mare procent al misiunilor desfășurate de către salvatori. Astfel, în acest interval, echipajele SMURD au oferit sprijin pentru 29 de persoane aflate în dificultate.

În zilele de joi, vineri, sâmbătă și duminică, eforturile colegilor noștri s-au concentrat și asupra protecției comunităților și bunurilor acestora, sens în care echipajele operative au gestionat 3 situații de acest fel: o misiune de asigurare a măsurilor de prevenire a incendiilor, în urma producerii unui accident rutier, pe D.E.578, în localitatea Lăzarea, o misiune de asistență/transport persoană supraponderală, în sprijinul unui echipaj SAJ, în municipiul Miercurea-Ciuc și o misiune de asigurare/supraveghere zonă.

 Concomitent cu aceste tipuri de misiuni, în perioada analizată, pompierii harghiteni au acționat pentru stingerea celor 7 incendii izbucnite la nivel județean, din care 3 cauzate de coșurile de fum necurățate de funingine ori neprotejate termic față de materialele combustibile ale unor locuințe/blocuri de locuințe din Corund, Gălăuțaș și Siculeni.

Din totalul incendiilor, 3 au fost înregistrate la arderi necontrolate de miriști, vegetație uscată și plantație, în Ciceu, Miercurea-Ciuc și Bălan, în urma cărora suprafața de teren afectată însumează peste 23 ha.

În ultima perioadă, numărul incendiilor de vegetație a înregistrat o creștere alarmantă! Amintim cetățenilor faptul că dețin obligația de a respecta normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate, iar nerespectarea prevederilor legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

În plus, este esențial să nu neglijăm faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, ca urmare a scăderii vizibilității pe drumurile publice, iar în același timp, trebuie să avem în vedere faptul că acestea afectează habitatul animalelor sălbatice, punându-le în pericol viața.

În cursul zilei de joi, pompierii militari și civili din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc și SVSU Praid au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit, cel mai probabil din cauza fumatului, în dormitorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe de pe strada Salinei din Praid. Apelul care sesiza producerea evenimentului a fost primit în dispeceratul integrat ISU-SAJ, în jurul orei 11.00, moment în care, la adresa indicată de apelant, au fost mobilizate operativ, trei echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autospecială de salvare de la înălțime, precum și un echipaj SAJ. În momentul sosirii forțelor de intervenție, flăcările se manifestau în dormitorul unui apartament situat la etajul 3, existând pericolul extinderii acestora la celelalte locuințe din imobil. Imediat, pompierii militari au procedat simultan la evacuarea unui număr de 22 de persoane din bloc, în scopul prevenirii intoxicării locatarilor, întrucât fumul dens inundase apartamentul, pătrunzând și în casa scării, ventilarea operațională cu mijloacele din dotare, precum și pentru localizarea și lichidarea incendiului, împiedicând propagarea acestuia la celelalte apartamente și salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă. Proprietarul, în vârstă de 81 de ani, a fost preluat și transportat, de echipajul SAJ, la CPU a Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate. În urma producerii incendiului, a ars un pat și s-au degradat zugrăveala din întreg apartamentul și din apartamentul de la etajul inferior, articole de mobilier, electrocasnice, tâmplăria și articole de îmbrăcăminte.

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, care, din nefericire, s-au soldat în unele cazuri cu pierderi de vieţi omeneşti, reamintim cetăţenilor măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor generate de fumat:

• Nu fumați în pat, mai ales când sunteţi obosiţi, când luaţi somnifere sau când aţi consumat alcool. Există riscul să adormiţi cu ţigara aprinsă şi să provocaţi un incendiu.

• Utilizaţi întotdeauna scrumiere grele, care să nu se răstoarne uşor şi care să fie confecţionate din materiale incombustibile;

• Stingeţi ţigara numai în scrumieră. Se recomandă să puneţi puţină apă în aceasta pentru a favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări;

• Nu goliţi scrumierele în coşurile de hârtie sau în alte locuri în care există materiale combustibile, deoarece acestea se pot aprinde şi provoca un incendiu;

• Atunci când stingeţi ţigara, asiguraţi-vă că aţi stins-o cu adevărat, pentru că mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor, ziare sau pe orice alt material combustibil, generând un incendiu care poate mistui întreaga locuinţă.

Tot în această perioadă, echipajele de pompieri militari ale celor 6 subunităţi de intervenţie au efectuat 10 misiuni de recunoaştere în teren, la obiective din zona de competență, verificând căile de acces, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.

De asemenea, pompierii harghiteni au asigurat ieri, 10 martie a.c., măsurile specifice de prevenire și stingere a incendiilor pe durata desfășurării meciului de fotbal din Liga a II-a, dintre echipele FK Csikszereda și FC Ceahlăul Piatra-Neamţ.

Începând cu această lună, a fost lansată  noua variantă a Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență – fiipregatit.ro, astfel încât accesul cetățenilor la informațiile educativ-preventive de interes să se realizeze mai facil, inclusiv prin optimizarea unui ChatBot care permite relaționarea directă cu utilizatorii, prin furnizarea răspunsurilor la întrebările adresate.

De asemenea, și aplicația mobilă DSU oferă informații extrem de utile despre prevenirea sau modul de reacție în cazul producerii unor situații de urgență. Aceasta poate fi descărcată gratuit, din App Store sau Google Play.

Împreună suntem mai pregătiți să facem față oricăror situații de urgență!

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE         

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy