ISU Harghita: Atenție la instalațiile electrice!
Articol disponibil în: Magyar Română
În ultimele 24 de ore, pompierii militari harghiteni au acționat pentru stingerea a două incendii, unul dintre acestea având drept cauză probabilă, un scurtcircuit determinat de conductori electrici defecți sau improvizați, precum și pentru deblocarea unei uși de apartament, în municipiul Odorheiu Secuiesc.
Seara trecută, au fost mobilizați pompierii militari cadrul Gărzii de Intervenție nr. 3 Corbu și Detașamentului Gheorgheni, precum și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Borsec și Corbu pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă situată în localitatea Borsec. În momentul sosirii echipajelor la locul intervenției, incendiul se manifesta violent la acoperișul și mansarda casei, pe o suprafață de circa 300 metri pătrați. Pentru stingerea flăcărilor, pompierii militari și civili au acționat cu patru autospeciale de lucru cu apă și spumă, timp de aproximativ trei ore. În urma producerii evenimentului, a cărui cauză probabilă a fost scurtcircuit electric produs de un cablu, conductor electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolația deteriorată, au ars acoperișul și mansarda casei de locuit, pe o suprafață de aproximativ 300 mp, însumând pagube materiale în valoare de 45.000 lei. În timpul evenimentului, un barbat, în vârstă de 40 de ani, locatar al imobilului, a suferit arsuri de gradul I și II, pe 10% din suprafața corpului, la membrele superioare și inferioare, fiind transportat la spital.
Incendiile de natură electrică pot fi prevenite dacă sunt respectate următoarele măsuri:
✔ efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice;
✔ nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;
✔ la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;
✔ verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;
✔ nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;
✔ nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;
✔ echipați tabloul electric cu siguranțe corect dimensionate.
Tot în cursul zilei de joi, 12 octombrie a.c., în jurul orei 18:00, a fost anunțat un incendiu la un uscător de rumeguș, în municipiul Toplița. Imediat, la fața locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta la rumegușul blocat în partea de uscare a liniei de producție, cu pericol de propagare la întreaga hală. În urma incendiului, a ars aproximativ 1 mc de rumeguș și s-au deteriorat două garnituri de etanșare a buncărului pentru uscare din cadrul liniei de producție, suprafața afectată fiind de circa 15 mp. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de manevra sau modul de operare greșit. S-au salvat și protejat, în urma intervenției, bunuri materiale în valoare de 1.500.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la 500 lei.
În afara acestor situații, echipajele SMURD au acționat la 7 misiuni desfășurate pentru acordarea asistenței medicale de urgență.
În ceea ce privește avertizarea populației, în perioada de referință, au fost transmise 2 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT privind prezența animalelor periculoase (urși) în municipiul Toplița.
În continuare, salvatorii harghiteni rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate.
Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE