ISU Harghita: Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Luni, 28 martie, a fost o altă zi solicitantă pentru pompierii militari harghiteni, care au gestionat 15 intervenții în diverse situații de urgență: 6 arderi necontrolate de vegetație uscată, 1 misiune de asanare muniție și 8 solicitări SMURD pentru acordarea de prim ajutor.

Astfel, subunităţile operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita au intervenit, în cooperare cu SVSU, pentru gestionarea unui număr de 6 arderi necontrolate, care au afectat aproximativ 33 ha de vegetaţie uscată, 200 mp resturi de exploatare forestieră, dar și un autoturism, în Odorheiu Secuiesc, Lăzarea (sat Ghiduț),  Lunca de Sus, Topliţa, Miercurea-Ciuc și Ditrău (sat Jolotca).

Arderea miriștilor și a vegetației uscate se poate face doar în cazuri excepționale atunci când se impune ca o măsură de carantină fitosanitară și numai după obținerea acordului de la Agenția pentru Protecția Mediului și a permisului de lucru cu foc respectând totodată regulile de apărare împotriva incendiilor. În caz contrar, acțiunea reprezintă contravenție și se pedepsește conform legii!

În ultima perioadă, operațiunile de detectare tip hobby au scos la suprafață obiecte ce ar fi putut fi periculoase dacă cei care le-au găsit nu ar fi solicitat sprijinul ISU.

Ultimul caz de acest gen a avut loc ieri, 28 martie, după ce un detectorist autorizat a descoperit mai multe elemente de muniție, pe raza localității Plăieșii de Jos și a solicitat, imediat, sprijinul echipajului pirotehnic din cadrul ISU Harghita, care s-a deplasat la fața locului și a identificat elementele de muniție ca fiind de proveniență nemțească, și anume: o bombă de aruncător cal.80mm, o carcasă bombă de aruncător cal.80mm, un focos bombă de aruncător cal.80mm și un stabilizator focos bombă de aruncător cal.80mm. Acestea au fost ridicate, transportate și depozitate, în siguranţă, urmând să fie distruse în cursul zilei de mâine, când va avea loc o misiune de distrugere de muniție, în localitatea Cârța.

Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.

În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, chiar dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață.

Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.

Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.

Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.

Alte opt intervenţii, înregistrate în cursul zilei de ieri, au constat în acordarea asistenței medicale de urgență (cazuri SMURD), pe timpul acestora fiind asistate opt persoane adulte, de către paramedici.

Pe lângă aceste situații, pompierii militari harghiteni acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin activități specifice din zona de frontieră.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.              

  • ISU Harghita, COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy