ISU Harghita: Intervențiile din ultimele 48 de ore

0

Articol disponibil în: Magyar Română


În ultimele două zile, pompierii militari harghiteni au gestionat 16 situații de urgență pentru siguranța cetățenilor și protejarea bunurilor, cum ar fi misiuni de acordare a asistenței medicale de urgență și sprijin acordat cetățenilor aflați în dificultate.

Astfel, echipajele SMURD au intervenit la 13 solicitări, oferind asistență medicală de urgență unui număr de 13 persoane aflate în dificultate.

Concomitent cu intervențiile de acordare a măsurilor de prim ajutor, echipajele operative au gestionat cu promptitudine 2 misiuni pentru localizarea și lichidarea a 2 incendii, unul cauzat de folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul, în municipiul Toplița, unde a ars o căpiță de fân, iar celălalt, cauzat de fumatul în locuri nepermise, în municipiul Odorheiu Secuiesc, precum și o misiune pentru îndepărtarea unor bucăți de tencuială de pe fațada unui bloc, situat în piața Libertății, din municipiul Miercurea Ciuc, care puneau în pericol siguranța trecătorilor.

În cursul acestei nopți, în jurul orei 01:00, Detașamentul de Pompieri Odorheiu Secuiesc a intervenit pentru gestionarea unei situații de urgență, generată de producerea unui incendiu  izbucnit la acoperișul unui bloc de locuințe, situat pe strada Budvar, din municipiul Odorheiu Secuiesc. La locul solicitării au fost alocate trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, autoscara mecanică și o ambulanță SMURD. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta violent, pe o suprafață de aproximativ 180 mp la nivelul acoperișului, cu pericol de propagare la întreg blocul și la cel învecinat. Incendiul a fost lichidat prompt, după o oră, iar în urma acestuia a ars acoperișul, confecționat din grinzi de lemn cu învelitoare din tablă și țiglă, pe o suprafață de cca. 180 mp, înregistrându-se pagube în valoare de aproximativ 10.000 lei. Locatarii imobilului s-au autoevacuat, până la sosirea forțelor de intervenție. Din fericire, nu s-au înregistrat victime. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind fumatul în locuri nepermise.

Pentru evitarea unor asemenea evenimente, vă reamintim că se interzice fumatul la o distanţă mai mică de :

– 40 m faţă de locurile în care există pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, explozivi, vapori inflamabili etc.;

– 10 m față de locurile în care există materiale solide combustibile: lemn, textile, hârtie, carton asfaltat, bitum;

– 50 m față de culturile de cereale păioase în perioada coacerii şi recoltării sau de zonele împădurite;

– Nu fumaţi niciodată în pat, când sunteţi obosit sau aţi consumat băuturi alcoolice în exces;

– Scrumul şi resturile de ţigări se depun în scrumiere. Nu aruncaţi resturile de ţigări în coşuri de gunoi.

Totodată, în perioada de referință, au fost transmise 6  mesaje prin intermediul sistemului RO-ALERT, pentru informarea cetățenilor cu privire la prezența animalelor periculoase (urși) în proximitatea comunităților din Toplița (2), Săcel (2) și Liban (2).

Mai multe informații despre modul de comportare în situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și prin descărcarea aplicației DSU din AppStore și Google Play.

                                                                                COMPARTIMENTUL INFORMARE ȘI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy