ISU Harghita: Misiunile pompierilor militari din ultimele 4 zile

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În perioada 29.06-02.07.2023, la nivel județean, pompierii militari harghiteni au gestionat 28 de intervenții în diferite situații de urgență. Echipajele SMURD au asistat medical 25 de persoane în urma celor 24 solicitări pentru acordarea asistenței medicale de urgență.

Totodată, echipajele operative au intervenit cu promptitudine în 4 misiuni destinate protecției comunităților: 2 misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, în urma a două accidente rutiere produse în localitățile Miercurea Ciuc și Lupeni, 1 misiune de degajare a trei copaci căzuți pe carosabil, în localitatea Borsec și o misiune de asanare muniție.

Astfel, sâmbătă, 01 iulie a.c., un detectorist autorizat, care desfășura, ca hobby, activități de căutare a obiectelor vechi, a descoperit mai multe elemente de muniție rămase neexplodate din timpul conflictelor armate, în localitatea Sânmartin, zona Cinod. Acesta a știut că trebuie să solicite ajutorul pompierilor și a sunat la 112.

Echipajul pirotehnic al ISU Harghita ajuns la locul solicitării a constatat că era vorba despre o bombă aruncător de calibru 82 mm, un proiectil exploziv de calibru 25 mm și 2 proiectile șrapnel calibru 75 mm. Muniția a fost ridicată, transportată şi depozitată în siguranţă, urmând să fie distrusă, ulterior.

NU UITAȚI! În situația în care găsiți obiecte metalice, cilindrice sau de altă formă ce par a fi elemente de muniţie neexplodată, trebuie să respecați următoarele reguli:

  • nu le mișcați de pe locurile în care se află;
  • nu le desfaceți;
  • nu le introduceți în clădiri;
  • nu le folosiți pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
  • nu le loviți, nu le tăiați şi să nu le demontați;
  • nu folosiți focul deschis în apropierea acestora.

În perioada de referință, au fost transmise 10 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT privind prezența animalelor periculoase (urși) în localitățile: Leliceni (4), Capu Corbului (2), Șicasău(2), Ciucsângeorgiu (2).  

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

  • COMPARTIMENTUL INFORMARE ȘI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy