ISU Harghita: Misiunile zilei de miercuri, 28 decembrie 2022

0

Articol disponibil în: Română

Pompierii militari harghiteni au acționat, în ultimele 24 de ore, pentru stingerea a 3 incendii provocate de coșurile de fum. În afara acestor situații, echipajele de paramedici SMURD au acționat pentru gestionarea a 9 cazuri, 9 persoane fiind asistate medical.

Ieri după-amiază, în jurul orei 14.40, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la coșul de fum al unei pensiuni turistice situate pe strada Ștefan cel Mare din municipiu. Datorită sesizării în timp util a evenimentului și a operativității forțelor de intervenție, incendiul generat, cel mai probabil, de coșul de fum necurățat de funingine, nu s-a soldat cu pagube materiale.

Tot în cursul zilei de ieri, în jurul orei 16.30, echipajele Detașamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc au intervenit pentru stingerea a 2 incendii produse, tot din cauza unor coșuri de fum necurățate de funingine, la 2 locuințe de pe strada Orbán Balázs și Mihai Eminescu din municipiul Odorheiu Secuiesc. Pompierii militari au stins rapid incendiile, reușind să împiedice propagarea și salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă.

Pentru a evita astfel de situații, asigurați verificarea, repararea, izolarea termică și curățarea periodică a sobelor și coșurilor de evacuare a fumului, cel puţin o dată pe an, de către o persoană autorizată.

O altă măsură foarte importantă constă în stingerea focului din sobă înainte de culcare, pentru înlăturarea pericolului intoxicării cu monoxid de carbon.

De asemenea, este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

O altă măsură de prevenire a unor astfel de situații nedorite este evacuarea periodică a cenușii rezultată în urma arderii și depozitarea acesteia în gropi special amenajate, în exteriorul locuinței și la distanță față de casă, grajd, fânar, depozite etc.

Apelarea la specialişti, atunci când sesizați probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni.

Fiți responsabili și instalați un detector de incendiu în locuința dumneavoastră. Acesta va declanșa alarma încă din stadiu incipient al unui incendiu, ceea ce poate fi un factor important pentru salvarea locuinței și a vieții.

Țineți cont de sfaturile noastre și nu faceți compromisuri cu siguranța dumneavoastră și a familiei! Nu lăsați copiii niciodată nesupravegheați, iar celor mai vârstă, părinți și bunici, explicați-le cât de important este să nu adoarmă cu focul aprins în sobă.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

  • COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy