ISU Harghita: Peste 50 de intervenții ale pompierilor salvatori, în ultimele 4 zile

0

Articol disponibil în: Magyar Română

   

Echipajele operative au fost prezente la datorie pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse la nivel județean. Astfel,în ultimele 4 zile (20-23.07.2023), salvatorii harghiteni au gestionat 55 de situații de urgență, dintre care 8 au fost misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire a incendiilor în urma a nu mai puțin de 7 accidente rutiere și unul feroviar, iar 41 au fost solicitări pentru asistență medicală de urgență, 5 copii și 38 de persoane adulte fiind asistate medical de echipajele SMURD.

  Pe lângă intervențiile pentru acordarea asistenței medicale de urgență, s-au înregistrat 5 misiuni destinate protecției comunităților: 2 misiuni de asigurare/supraveghere, în urma izbucnirii unor incendii la firele de electricitate de pe stâlpii de iluminat public, în localitățile Toplița și Tulgheș, problemele fiind remediate, în scurt timp, de către echipajele furnizorului de energie electrică, 2 misiuni de asistență persoane, în sprijinul echipajelor SAJ, o misiune de căutare-salvare a unei persoane, precum și un incendiu, în Sânmartin.

Vineri seara, un apelant al numărului unic 112 a sesizat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” al județului Harghita cu privire la faptul că o persoană, care a intrat în apele lacului artificial din satul Gârciu, comuna Racu, nu a mai ieșit la suprafață. Pentru salvarea bărbatului, s-au deplasat cu operativitate, 3 echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc, cu o autospecială, un autocamion de intervenție, cu barcă și o ambulanță SMURD. După aproximativ 110 minute, bărbatul, în vârstă de 56 de ani, a fost găsit de pompieri și adus la mal, însă, din nefericire, acesta nu mai prezenta semne vitale.

Astfel de tragedii survin, din nefericire, în fiecare an pe timpul verii, inclusiv în județul nostru. Suntem conștienți că zilele caniculare îi îndeamnă pe oameni la scăldat, însă, pentru evitarea unor adevărate drame, este foarte important ca scăldatul să se facă doar în locuri special amenajate pentru înot!

În multe situații, curentul puternic, adâncimea apei și teribilismul stau la baza unui scenariu dramatic! Condițiile de înot pot fi imprevizibile în râuri, iazuri, lacuri sau în mare. Chiar și persoanele care înoată bine pot fi prinse într-un curent de apă, pot avea crampe musculare sau pot obosi. Evitaţi scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare; cel mai indicat este să nu vă aventuraţi să vă scăldaţi, dacă nu înotaţi bine. Evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci. Nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte. Nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare.

Fiecare părinte trebuie să aibă în vedere siguranța copilului! Este foarte important să nu-ți pierzi copilul din câmpul vizual, nici măcar o secundă. Oricât de bine înoată copilul, nu aveți garanția că ceva rău nu se poate întâmpla! Explicați-le copiilor pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate și consecințele grave, uneori tragice, ale actelor de teribilism. Respectați avertizările privind interzicerea scăldatului! Supravegheați permanent copiii aflați în apă sau în apropierea acesteia!

În ceea ce privește avertizarea populației, în perioada de referință au fost transmise 6 mesaje prin sistemul RO-ALERT pentru informarea cetățenilor cu privire la producerea unor posibile situații de urgență și prevenirea acestora. Astfel, au fost transmise 6 mesaje, în localitățile Ulieș (2) și Corbu (4), privind prezența urșilor în proximitatea comunităților.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.                                               

                                                                                    COMPARTIMENTUL INFORMARE ȘI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy