Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

ISU Harghita: peste 50 de intervenții în situații de urgență gestionate în weekend

Foto: www.igsu.ro

 

 

 

În acest sfârșit de săptămână, pompierii militari harghiteni au gestionat peste 50 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală de urgență, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 51 de persoane aflate în dificultate, în cazul a 46 diverse afecțiuni medicale și cinci traumatisme. În afara acestor situații, salvatorii harghiteni au intervenit pentru stingerea a 3 incendii, din care două au fost datorate exploatării cu defecțiuni a instalațiilor și echipamentelor electrice.

Astfel, vineri noaptea, în jurul orei 22:00, pompierii militari din cadrul Detașamentului Gheorgheni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o casă de vacanță, din localitatea Suseni. Ajunse la locul evenimentului, echipajele de intervenție au constatat că incendiul, care se manifesta în interiorul centralei termice, era localizat de către persoanele care închiriaseră respectiva casă de vacanță. S-au luat măsuri pentru stingerea incendiului, acesta fiind lichidat după aproximativ o oră. În urma incendiului au ars: un generator de curent electric, precum și instalația electrică din interiorul centralei termice; s-au deteriorat pereții interiori, instalația sanitară și un boiler. Prin intervenţia promptă a pompierilor, s-au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de 150.000 lei, pagubele materiale fiind evaluate la 10.000 lei. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs în urma folosirii generatorului electric cu defecțiuni sau suprasolicitat.

Un alt incendiu a izbucnit, în cursul zilei de sâmbătă, la centrala termică a unei locuințe din orașul Borsec. Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 3 Corbu, în cooperare cu SVSU Borsec, au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului, fiind limitat pericolul extinderii la vecinătăți. În urma acestuia, au ars: dușumeaua și tavanul centralei termice, un geam și o ușă. Prin intervenţia promptă a pompierilor, s-au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de 200.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la 20.000 lei. Incendiul a fost cauzat, cel mai probabil, de un scurtcircuit electric produs de o priză de curent defectă.

În dimineața zilei de duminică, pompierii militari și civili din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc și SVSU Praid au fost mobilizați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, izbucnit la acoperișul unei unități de cazare turistică din Praid. În momentul sosirii echipajelor, flăcările se manifestau la nivelul acoperișului centralei termice, pe o suprafață de 30 mp. În circa două ore, incendiul a fost stins, fiind astfel limitat pericolul extinderii acestuia. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar pompierii au salvat restul clădirii, cu bunurile aferente, evaluate la peste 350.000 lei. Cauza probabilă a izbucnirii acestui incendiu a fost efectul termic produs de burlanul metalic de fum amplasat ori neprotejat termic față de materialele combustibile.

Pe această cale, amintim cetățenilor că sezonul rece determină o creștere a numărului incendiilor produse de mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate, dar și de instalațiile electrice exploatate greșit. Pentru a nu avea parte de asemenea evenimente neplăcute, recomandăm unele măsuri pentru a vă proteja familia și gospodăria:

  • Nu folosiți instalații electrice cu defecțiuni sau improvizații; verificați periodic starea acestora;
  • Nu cuplați la o singură priză electrică mai mulți consumatori de energie;
  • Orice intervenție la instalația electrică trebuie să fie realizată numai de către persoane sau firme autorizate;
  • Asigurați verificarea și curățarea periodică a coșurilor de fum, precum și repararea acestora, dacă este cazul, de către personal specializat;
  • Apelați 112 pentru orice situație de urgență!

COMPARTIMENTUL INFORMARE

ŞI RELAŢII PUBLICE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.