ISU Harghita: retrospectiva intervențiilor din ultimele 24 de ore (25 septembrie 2024)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Ieri, 25 septembrie a.c., pompierii militari harghiteni au fost prezenți la datorie pentru gestionarea celor 19 solicitări primite din partea cetățenilor, ce au constat în acordarea măsurilor de prim ajutor, stingerea incendiilor și operațiuni destinate protecției comunităților.

Din totalul situațiilor de urgență înregistrate, o pondere de aproximativ 80% a constat în acordarea măsurilor de prim ajutor, în urma cărora 15 persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD.

O atenție deosebită a fost acordată și evenimentelor rutiere, produse pe raza localităților Văleni și Miercurea Ciuc, respectiv pe DJ 131 și DN 13A, accidente la care salvatorii au intervenit pentru acordarea primului ajutor și transportarea a două victime la spital, precum și pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor.

Miercuri, în jurul prânzului, pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc și voluntarii SVSU Șimonești au intervenit pentru stingerea unui incendiu la o anexă gospodărească, din localitatea Șimonești. Incendiul a fost sesizat în jurul orei 14:00, iar pentru gestionarea evenimentului, la adresa indicată s-au deplasat în cel mai scurt timp, două echipaje de pompieri, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD. În momentul sosirii echipajelor la fața locului, incendiul se manifesta într-o magazie, cu o suprafață de aproximativ 16 mp. Echipajele de pompieri au localizat și lichidat incendiul, în limitele găsite. Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind folosirea de combustibil neadecvat. Au ars 10 mp pătrați din anexă și au fost deteriorate un cazan de țuică, țevile aferente, 2 motoare electrice și circa 10 mp de țiglă.

Noaptea trecută, în jurul orei 01:15, pompierii militari din cadrul Detașamentului Gheorgheni și voluntarii SVSU Ditrău și Remetea au intervenit, cu patru autospeciale de stingere cu apă și spumă, pentru gestionarea unei situații de urgență, generată de producerea unui incendiu  izbucnit la o anexă gospodărească, în localitatea Ditrău. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta generalizat la grajdul cu șură, pe o suprafață de aproximativ 130 mp, cu pericol de propagare la anexa și casa din imediata apropiere. Ca urmare a producerii incendiului, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit electric, au ars anexa pe circa 130 mp, 750 kg de fân și sistemul cu 16 panouri solare, iar 8 porci, 35 de pui și o capră nu au mai putut fi salvate, fiind surprinse în interiorul anexei.

Recomandăm cetățenilor să respecte, în continuare, câteva reguli esențiale pentru a preveni astfel de evenimente negative:

NU IMPROVIZAŢI!

  • Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
  • Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

INSTALAŢI SENZORI DE FUM!

  • Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
  • Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.

Aflați cum să reacționați în caz de nevoie și fiți pregătiți pentru a face față oricărei situații de urgență! Obțineți mai multe informații cu privire la modul de comportare accesând platforma națională de pregătire pentru situații de urgență, disponibilă la adresa https://fiipregatit.ro.

De asemenea, aplicația mobilă DSU poate fi descărcată, gratuit, din AppStore sau Google Play și oferă informații extrem de utile pentru a fi mereu pregătit.

 COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy