ISU Harghita: weekend cu 24 de intervenții pentru pompieri

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

În acest sfârșit de săptămână (11-13.03.2022), pompierii militari harghiteni au gestionat 24 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în cazul a 16 solicitări.

Salvatorii au intervenit pentru stingerea a 6 incendii, precum și în alte 2 intervenții în sprijinul comunităților: o misiune de deblocare ușă apartament, în municipiul Toplița și o misiune de asistență/transport persoană supraponderală, în sprijinul unui echipaj SAJ, în municipiul Gheorgheni.

Din totalul celor 6 incendii care au avut loc în ultimele trei zile, 3 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate de vegetație uscată, în satul Tăureni, comuna Feliceni și municipiul Toplița (2), fiind afectate, în total, aproximativ 4 ha de teren.

Incendiile de vegetație  se pot produce și în sezonul rece. De la începutul acestui an, 13 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate de vegetație uscată, fiind afectate aproximativ 14 ha de teren. Anul trecut, la nivelul zonei de competență, s-au înregistrat 98 incendii de vegetație uscată care au afectat cca. 199 ha teren, dintre acestea în cazul unui incendiu au fost afectate și alte bunuri din gospodărie. Această categorie de intervenții a înregistrat o scădere cu 49,74% față de anul precedent, respectiv de la 195 intervenții în anul 2020 la 98 intervenții în anul 2021.

Facem apel către cetățenii care dețin terenuri agricole să manifeste responsabilitate în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată deoarece aceste evenimente pot pune în pericol locuințele, dar și viața cetățenilor.

Totodată, reamintim faptul că, potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obținerea acceptului de la Agenția pentru Protecția Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată respectarea cu strictețe a măsurilor și a regulilor de apărare împotriva incendiilor.

În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. În condiții de vânt puternic, astfel de situații pot deveni periculoase, mai ales dacă în zona terenurilor arzânde se află locuințe, păduri, etc.

Pentru a evita producerea arderilor necontrolate, facem apel către cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor. Le reamintim faptul că utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă!

Totodată, în cursul zilei de vineri, pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, în cooperare cu pompierii civili din cadrul SVSU Cristuru Secuiesc, au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o anexă gospodărească (adăpost de animale), în localitatea Cristuru Secuiesc. Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că arderea se manifesta pe o suprafață de aproximativ 25 mp, cu pericol de propagare la alte două anexe învecinate. Incendiul a fost lichidat în mai puțin de 2 ore, în limitele găsite, însă, în urma acestuia au pierit 20 de animale (14 ovine și 6 miei). Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs de un conductor, cablu electric defect, neizolat corespunzător. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei prompte, bunuri materiale în valoare de 45.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 7.000 de lei.

Sâmbătă dimineața, echipajele de stingere din cadrul Detașamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc au fost solicitate să intervină pentru lichidarea flăcărilor izbucnite la acoperișul unei case, situate pe strada Tompa László, în municipiul Odorheiu Secuiesc.

În momentul sosirii forțelor de intervenție, incendiul se manifesta în interiorul coșului de fum, la acoperișul din jurul coșului, precum și la tavanul unei încăperi, cu posibilități de propagare la întreaga locuință. Incendiul a fost lichidat în scurt timp, în limitele găsite. În urma incendiului, au ars: acoperișul casei, cu învelitoare din țiglă, pe o suprafață de aproximativ 10 mp și circa 5 mp din tavanul unei încăperi. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de coșul de fum amplasat ori neprotejat termic față de materialele combustibile. Prin intervenţia promptă a pompierilor, s-au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de peste 850.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 4.500 de lei.

Tot în cursul zilei de sâmbătă, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița au acționat pentru stingerea unui incendiu cauzat de coșul de fum necurățat de funingine, la o casă din satul Răchitiș, comuna Bilbor. Din fericire, incendiul a fost stins la timp, fără a fi afectat acoperișul locuinței și nu s-au înregistrat pagube materiale.

Pe lângă aceste situații, pompierii militari harghiteni continuă acțiunile desfășurate în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin activități specifice din zona de frontieră.

Pompierii militari harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

  • ISU Harghita,  COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy