Jandarmii harghiteni, solicitați de 15 ori pentru îndepărtarea urșilor ajunși în zone locuite, în ultima săptămână

0

Articol disponibil în: Română

În ultima săptămână, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite 15 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care era semnalată prezența unor urși în zona lacului Sfânta Ana, localitățile Băile Tușnad, Brădești, Sândominic, Toplița, Odorheiu Secuiesc, Sub Cetate, Hodoșa, Gheorgheni, Siculeni, Borsec și Sărmaș.

„Au fost înregistrate apeluri din aceiași localitate, respectiv Sub Cetate, comuna Zetea (2 apeluri) și satul Hodoșa, comuna Sărmaș (3 apeluri).
În ceea ce privește satul Sub Cetate, în cazul celor două apeluri, ambele făcute pe 30 iunie, de fiecare dată a fost semnalată prezența unui urs în curțile oamenilor, aflați, din cele relatate de către apelanți, în căutare de hrană. Nu a fost nevoie însă, ca echipa de intervenție să acționeze, urșii părăsind singuri zonele unde fuseseră semnalați.
Dacă vorbim de apelurile făcute din Hodoșa, acestea au fost făcute pe 1, 2 și 3 iulie, urșii făcându-și apariția, fie în curtea unui cetățen, fie pe căile de trecere rutieră din localitate. A fost nevoie de intervenția echipajului de jandarmerie doar în 2 cazuri, de fiecare dată urșii fiind îndepărtați.
Tot de intervenția jandarmilor harghiteni a fost nevoie și pe 27 iunie, la ora 20.39, pentru a îndepărta o ursoiacă cu 3 pui din localitatea Băile Tușnad, aceștia făcându-și apariția în apropierea unui locaș de cult din localitate.
Pe data de 1 iulie, un echipaj de jandarmerie a fost solicitat în apropierea municipiului Gheorgheni pentru îndepărtarea unui urs care și-a făcut apariția lângă un iaz artificial cu pești. Animalul sălbatic a fost îndepărtat în afara zonelor locuite.
Și în comuna Siculeni a fost nevoie de intervenția jandarmilor pentru a îndepărta un urs, ce și-a făcut apariția lângă case.
În restul situațiilor, urșii semnalați fie erau în trecere, fie au plecat singuri înspre zonele împădurite din apropierea localităților unde fuseseră semnalați. Astfel că, din 15 cazuri semnalate, a fost nevoie de intervenția efectivă doar în 5 cazuri.
Din cele relatate de către apelanți animalele sălbatice se aflau în căutare de hrană, astfel că recomandăm cetățenilor să manifeste grijă în depozitarea deșeurilor menajere.
Ca și interval orar, apelurile au fost făcute, cel mai devreme, după ora 11.00, cel mai târziu apel fiind înregistrat la ora 03:26, acesta din urmă fiind făcut din municipiul Odorheiu Secuiesc.”, a precizat Plt.adj.șef Suciu Gheorghe, purtător de cuvânt al IJJ Harghita.

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Echipa de intervenție este formată, în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, jandarmi, reprezentant al asociației de vânătoare și medic veterinar. Au fost și cazuri în care au intervenit echipaje de ordine publică, formate din jandarm și polițist.
Pe timpul intervențiilor nu au fost înregistrate pagube sau alte incidente.

„Dacă în luna iunie a anului trecut au fost făcute un număr de 87 de apeluri prin care era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite, anul acesta, pe luna ce a trecut au fost înregistrate la nivelul dispeceratului IJJ Harghita, 56 de apeluri.
De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita 156 apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.”, a mai menționat purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita

IJJ Harghita reamintește oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy