Jucăriile din Harghita verificate de comisarii ANPC

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat, la nivel national, în perioada 19-30.11.2018, o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor, inclusiv la comerțul online.

Au fost verificaţi 734 de operatori economici, din care 723 cu vânzare directă şi 11 cu vânzare online. La 432 din operatorii controlati, reprezentând 58,85%, s-au depistat abateri de la prevederile legale.

Cu ocazia controlului, s-au efectuat prelevări de probe pentru verificarea siguranței jucăriilor și depistarea de jucării periculoase (care nu respectă cerinţele esențiale de siguranţă) şi transmiterea de notificări, în cadrul sistemului RAPEX (sistemul de alerta rapida privind produsele periculoase). Rezultatul va fi comunicat, după finalizarea analizelor și transmiterea rapoartelor de expertizare, emise de laboratorul specializat.

Măsuri dispuse şi sancţiuni aplicate:

 • Pentru abaterile constatate, operatorilor economici li s-au aplicat 492 de sancţiuni, din care 260 de avertismente şi 232 de amenzi contravenţionale.
 • Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 980.100 lei.
 • S-au dispus 211 măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru nerespectarea cerinţelor de marcare/etichetare și informare a consumatorilor, pentru jucării în valoare de 519.641 lei şi 41 de măsuri de oprire definitivă, pentru nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă, pentru jucării în valoare de 95.356 lei, la vânzarea directă şi 2 măsuri de remediere (de corectare sau completare a informaţiilor conţinute de site-urile de publicitate la care s-au depistat  abateri), la vânzarea online.
Vânzarea directă:
 • Au fost verificaţi 723 de operatori economici.
 • Valoarea jucăriilor controlate a fost de 4.792.799 lei.
 • La 430 de operatori economici, reprezentând 59,47%, s-au depistat abateri de la prevederile legale.
 • Valoarea jucăriilor cu abateri a fost de 614.997 lei.
Măsuri dispuse şi sancţiuni aplicate :
 • Pentru abaterile constatate, operatorilor economici li s-au aplicat 490 sancţiuni, din care 259 avertismente şi 231 amenzi contravenţionale.
 • Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 975.100 lei.
 • S-au dispus 211 măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru nerespectarea cerinţelor de marcare/etichetare și informare a consumatorilor, pentru jucării în valoare de 519.641 lei şi 41 de măsuri de oprire definitivă, pentru nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă, pentru jucării în valoare de 95.356 lei.

Deficienţe constatate privind vânzarea directă:– abateri privind inscripţionarea numelui, a denumirii comerciale înregistrate sau a mărcii înregistrate a producătorului şi/sau a importatorului, precum şi a adresei la care aceştia pot fi contactaţi la 123 de operatori economici, din București și județele Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea, reprezentând 17% din totalul operatorilor controlaţi.

– abateri privind menţionarea numărului unic de înregistrare pe jucărie, pe ambalaj sau în documentele însoţitoare, la 14 operatori economici, din județele Arad, Constanța, Iași, Neamț, Prahova, Tulcea și Vaslui, reprezentând 1,93% din totalul operatorilor controlaţi.
– abateri privind marcajul de conformitate CE la 37 de operatori economici, din județele Bacău, Călărași, Constanța, Galați, Harghita, Iași, Ilfov, Mureș, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vaslui și Vâlcea, reprezentând 5,11% din totalul operatorilor controlaţi.
– abateri privind cerinţele generale de siguranţă (lipsa avertismentelor generale de vârstă, a avertismentelor specifice şi a indicaţiilor privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării, precum şi a instrucţiunilor de utilizare sau lipsa traducerii în limba  româna a tuturor celor menţionate), totodată şi  abateri privind cerinţele speciale de siguranţă la 171 de operatori economici, din București și județele Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Iași, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman și Vaslui, reprezentând 23,65%din totalul operatorilor controlaţi.
– abateri privind declaraţia de conformitate (lipsa acesteia sau neîntocmirea ei în conformitate cu modelul din Anexa nr. 3 la HG) la 15 operatori economici, din județele Iași și Ilfov, reprezentând 2,07% din totalul operatorilor controlaţi
– abateri privind documentația tehnică la 15 operatori economici, din județele Iași și Ilfov, reprezentând 2,07% din totalul operatorilor controlaţi
–  abateri privind desfăşurarea promoţiilor la 11 operatori economici, din județele Alba, Bacău, Bihor, Galați, Gorj, Harghita, Neamț, Satu Mare și Sibiu
– abateri privind afişarea plachetei la 1 operator economic, din județul Buzău

– alte tipuri de abateri la 153 de operatori economici, din toate județele, cu excepția județelor Bistrița-Năsăud, Brăila, Cluj, Dâmbovița, Ialomița, Mureș, Neamț, Satu-Mare și Teleorman, reprezentând 21,16% din totalul operatorilor controlaţi.

S-au constatat practici comerciale incorecte la 10 operatori economici, din județele Bihor, Brașov, Călărași, Galați, Giurgiu, Teleorman și mun. București.

Vânzarea online. Analiza site-urilor de prezentare şi publicitate

 • Au fost verificați 11 profesioniști, cu site-uri de prezentare şi publicitate.
 • La 2 dintre aceștia, reprezentând 18,18% din totalul controlat online, s-au depistat abateri de la prevederile legale.
Măsuri dispuse şi sancţiuni aplicate:
 • Pentru abaterile constatate, operatorilor economici li s-au aplicat 1 avertisment și 1 amendă și s-au dispus 2 măsuri de remediere, prin corectarea sau completarea informaţiilor prezentate pe site-urile de prezentare şi publicitate, la care s-au constatat abateri.
Deficienţe constatate privind vânzarea online:
 • Nerespectarea prevederilor legale de informarea a consumatorilor privind dreptul de retragere s-a constatat la 2 operatori economici.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy