Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Județul Harghita s-a îmbogățit: Cheile Bicazului pot deveni ”Strâmtoarea Becaz”

Un litigiu teritorial-administrativ iscat cu ani buni în urmă între județele Harghita și Neamț s-a soluționat pe 12 iunie 2019 favorabil pentru autorităților harghitene. Cheile Bicazului au fost câștigate în instanță pentru județul Harghita, la Tribunalul Prahova, însă decizia nu este definitivă și va fi atacată cu recurs de către autoritățile județului Neamț.

O parte dintre părțile implicate în dosar au răspuns întrebărilor și au oferit lămuriri în acest caz:

Cheile Bicazului niciodată n-au aparținut de județul Neamț. S-a încercat practic în 1987, printr-o eludare a legii în vigoare la vremea respectivă, cele două oficii de cadastru au încercat ca să rupă din teritoriul administrativ al municipiului Gheorgheni. Acest lucru se încearcă a se clarifica astăzi. Trebuie să așteptăm rezultatul final al acestui proces. Cazul e din anul 1987, dat fiind faptul că aceste date erau secrete, abia în 2003 a ajuns la cunoștința noastră ce au făcut cele două oficii, a declarat Nagy Istvan, secretarul orașului Gheorgheni.

Întrebat de ce autoritățile din Harghita ridică pretenții asupra canionului Cheile Bicazului care se află în prezent în administrarea județului Neamț, primarul comunei Bicaz Chei, Gheorghe Oniga a răspuns ironic: Probabil nu vor să se mai numească Cheile Bicazului, ci vor să se numească ”Strâmtoarea Becaz”, cum spune domnul președinte.

Dincolo de haz, primarul Gheorghe Oniga descrie pe larg cazul și aduce și câteva precizări legate de soluția dată de instanța din Prahova:  Secretarul care era în funcție în anul 1998, a semnat un proces-verbal de grănițuire, lucrare comandată de județul Harghita, respectiv orașul Gheorgheni, în vederea efectuării lucrărilor de cadastru în interiorul orașului, proprietatea intravilan și extravilan. Cu niște bani europeni la momentul de atunci, dacă nu mă înșel, și cu o firmă specializată din Ciuc, care conform Legii 2/68 n-au făcut altceva decât au stabilit limitele teritorial-administrative între Neamț și Harghita. Oficiul Județean de Cadastru Harghita și Oficul Județean de Cadastru Neamț și înstituțiile competente din domeniul respectiv recunosc această limita – limita care a fost până acum. H.G. 540/2000 la care face referire instanța  – dusă în eroare prin nu știu ce moștenitori, face o confuzie cu administrarea drumurilor naționale. Pentru că H.G. 540/2000 nu face altceva decât împarte drumurile acestea naționale ca și administrație: administrate de Iași până la Km 32, administrate de Ciuc de la Km 32 până în Brașov.

Deci este vorba de Direcția de Drumuri Iași și Direcția de Drumuri Brașov, care administrează drumurile din mai multe județe și comune. Asta nu înseamnă că Regionala Brașov sau Regionala Iași administrează drumuri în Neamț, Neamț e în Iași sau dacă administrează o parte din drumurile din Harghita, Harghita e Neamț.

Eu cred că instanța a fost dusă în eroare de un foarte bun avocat care a pus ca în cap legea drumurilor și a judecat-o pe Legea 2/68 care se referă la împărțirea teritorială administrativă a țării. Legea 2/68 stă la baza împărțirii administrativ-teritoriale. În cazul nostru, limitele sunt pârâul Cupaș, Km 28, nicidecum Km 32, care este una dintre limitele naturale și apoi baza stâncii, creasta dealului la întrare în Lacu Roșu – dreapta Gheorgheni, stânga Neamț. Stațiunea Lacul Roșu a aparținut și aparține Harghitei, dar Cheile Bicazului sunt în Neamț.

Eu consider că o lege nu poate fi schimbată după cum vor unii sau alții, indiferent cine este la guvernare astăzi sau mâine și indiferent dacă mai au nevoie sau nu de voturile UDMR-ului. 

Consultat fiind pe acest subiect, prefectul de Harghita Jean-Adrian Andrei, subliniază că soluția dată în acest proces nu este definitivă și că trebuie urmărită evoluția cazului. Acesta precizează că: Oricum, este foarte clar că limitele reale sunt stabilite prin hotărâre judecătorească, pentru orice putere judecătorească are putere de lege și trebuie să fie puse în aplicare cu sprijinul Oficiilor Județene de Cadastru Neamț și Harghita.

Un punct de vedere asupra acestui litigiu teritorial-administrativ a fost solicitat și președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba. Până la acest moment nu am primit niciun răspuns, însă de îndată ce vom obține declarația șefului CJ, o vom face publică.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.