Katalin Novak, prima femeie președinte din istoria Ungariei

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Parlamentul de la Budapesta a ales joi, pentru prima dată, o femeie la preşedinţia Ungariei, în persoana lui Katalin Novak, în vârstă de 44 de ani, pentru o perioadă de cinci ani, cu sprijinul voturilor partidului de guvernământ Fidesz (ultranaţionalist), informează EFE, citat de Agerpres.

sursa foto: Katalin Novak, Facebook

Novak, fost ministru al familiei şi care îşi va prelua mandatul la 10 mai, a primit 137 de voturi pentru din cele 188 exprimate (dintr-un număr total de 199 de deputaţi), în timp ce candidatul opoziţiei, Peter Rona, a primit 51 de voturi.

În primul ei discurs în calitate de preşedintă aleasă, Novak a promis să fie „o bună şefă de stat care să apere familia ca fundament al suveranităţii”. Totodată, ea a calificat drept „inacceptabilă invazia rusă în Ucraina”.

Conform agenției ungare de presă, MTI, Katalin Novák  este licenţiată în economie la Universitatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică din Budapesta, după care a absolvit şi studii în drept comunitar şi francez la Universitatea din Szeged şi la Universitatea Paris X. A trăit şi a lucrat în Statele Unite, în Franţa şi în Germania. Vorbeşte fluent limbile engleză, franceză şi germană, conversează în limba spaniolă. La alegerile parlamentare din 2018 a obţinut mandat de deputat pe lista Fidesz.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy