Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

La Borsec se poate trăi din turism

Exclamația din titlu aparține unor proprietari de pensiuni din stațiunea balneară. Antreprenorii au fost chestionați în legătură cu situația industriei de profil din oraș din ultimul an.

„Funcționarea în parametrii optimi a pârtiei de schi ne a asigurat un grad de ocupare de peste 90 la sută în timpul ierni. Este vorba de lunile decembrie-martie” – a explicat cu zâmbetul pe buze Gyula Bajkó. Proprietarul de pensiune spune că majoritatea turiștilor cazați în unitatea sa au sosit din regiunea Clujului și din Moldova, foarte mulți dintre ei fiind clienți fideli. În opinia antreprenorului industria de profil este pe un trend ascendent în ultimii ani, asta datorită diversificării serviciilor oferite precum și datorită investițiilor făcute de primărie.

În afară de amenajarea pârtiei de schi s-au făcut investiții masive în infrastructură, acestea aducând beneficii mari proprietarilor de pensiuni. După spusele proprietarului, o dovadă a creșterii interesului turiștilor pentru Borsec o constituie faptul că în comparație cu anii trecuți, când pachetele pentru revelion au putut fi vândute în noiembrie, în ultima perioadă pensiunile sunt rezervate pentru perioada sărbătorilor de iarnă încă din luna august.

„În opinia mea turismul din Borsec s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, și continuă să fie pe un trend ascendent” – consideră Melánia Sárpátki. Proprietara de pensiune, și în același timp președintele Asociației Turistice din Borsec, consideră că introducerea tichetelor de vacanță a contribuit la această crește, asigurând un grad de ocupare mare și pe timp de vară.
„Stațiunea este la mare căutare de turiștii care doresc să se relaxeze în mijlocul naturii, într-o ambianță plăcută, liniștită. Trebuie avut în vedere faptul că în afară de apele minerale avem și alte atracții care merită de vizitat”. Liderul asociației a atras atenția asupra unei deficiențe importante în contextul asigurării unor servicii optime pentru turiști: deocamdată în localitate există prea puține restaurante, iar foarte puține pensiuni asigură în afară de cazare și masă. „Pensiunile trebuie să depună eforturi pentru aș-i putea servi clienții măcar cu un mic dejun.”

Primar: investițiile trebuie să continue

Primarul József Mik consideră sezonul de iarnă recent încheiat ca fiind unul bun. În opinia sa politica de prețuri a primăriei a contribuit cu mult la acest lucru, deoarece în cazul pârtiilor de schi abonamentele de o zi au fost păstrate la nivelul anilor trecuți, adică la 45 de lei pentru o persoană. În alte localități turiștii plăteau și 70 de lei pentru aceeași perioadă.
„Astfel am avut aproximativ același venituri din anii trecuți, numai că pârtia a putut să funcționeze la capacitate maximă aproape tot sezonul. O creștere suplimentară vom putea atinge numai prin efectuarea de noi investiții” – explică primarul. Potrivit dânsului, primăria pe termen scurt intenționează să suplimenteze numărul porților de acces a pârtiilor, și în același timp să îmbunătățească infrastructura acestora. Se va amenaja un patinoar în aer liber, iar pe termen lung se are în vedere amenajarea unei noi pârtii de schi.

„Este îmbucurător faptul că tot mai mulți turiști aleg să-și petreacă vacanțele la noi. O veste foarte bună este faptul că ministerul turismului a decis să asigure fondurile necesare construirii unei piste de bob, astfel vom avea o atracție care va atrage și mai mulți turiști pe timp de vară. În afară de asta vom continua organizarea evenimentelor și a festivalurilor deja consacrate, pentru a asigura un program cât mai variat și diversificat.”

Mik: ne cunoaștem deficiențele

Primarul este conștient de faptul că odată cu deschiderea bazei de tratament se vor confrunta cu o problemă majoră: nu vor fi suficiente locuri de cazare, numărul acestora în acest moment fiind în jur de 600. Totodată nu vor fi suficienta restaurante, adică cererea va fi mai mare decât orașul va putea oferi. „După părerea mea în doi ani de zile și această problemă va fi rezolvată. Sunt convins de faptul că proprietarii clădirilor vechi în cele din urmă vor găsi fondurile necesare pentru renovarea acestor imobile și transferarea lor în pensiuni.”

Primarul și-a exprimat speranța că și investitorii privați vor apărea în Borsec. La urma urmei, municipalitatea se străduiește să facă progrese și să ofere servicii. „Sunt foarte încrezător în faptul că vor veni și investitorii privați. În acest scop, am dat aproximativ 20 de parcele în concesiune, pe care vor fi construite pensiuni. Astfel în următorii ani numărul locurilor de cazare ar urma să crească cu 200-300 de paturi. Există oportunități de dezvoltare, dar sectorul privat trebuie, de asemenea, să încerce să aducă resursele financiare necesare .”
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *