La Gheorgheni începe Colocviul Teatrelor Minorităţilor Naţionale
Articol disponibil în:
Magyar
Română
Vineri începe la Gheorgheni Colocviul Teatrelor Minorităţilor Naţionale la care participă teatre din 14 oraşe urmând a fi prezentate 20 de spectacole în patru limbi, a transmis marţi, organizatorul festivalului, Teatrul Figura Studio, potrivit MTI.
Pe parcursul celor 10 zile, organizatorii îşi aşteaptă publicul cu spectacole de teatru, expoziţii, proiecţii de filme, ateliere, teatru-lectură, lansări de carte şi cu târg de carte.
Vor participa cu spectacole: Teatrul de Cameră Arad, Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti, Teatrul Figura Studio din Gheorgheni, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania Tompa Miklós, Secţia Germană a Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu, Teatrul de Nord Satu Mare – Trupa Harag György, Teatrul Szigligeti din Oradea, Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe, Teatrul Municipal “Csíki Játékszín” din Miercurea Ciuc, Teatrul German de Stat din Timişoara, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara, Teatrul Tomcsa Sándor din Odorheiu
Secuiesc, Teatrul Orăşenesc Târgu Secuiesc, respectiv Teatrul din
Novi Sad.
Pe lângă teatrele de limbă maghiară şi germană, vor fi prezente şi câteva companii de teatre independente. Astfel, au fost invitate: din Bucureşti, Compania de Teatru Giuvlipen cu un spectacol în limba romani, din Târgu Mureş, Yorick Stúdió şi Teatrul 3G, şi Studio M din Sfântu Gheorghe cu un spectacol de dans. În programul Colocviului mai apare şi concertul CT Project – Sculpting Sounds al compozitorului Tibor Cári.
În cadrul festivalului va fi şi un eveniment teatral inedit, un spectacol de teatru-gastronomic, prezentat la iniţiativa celor de la Înalta Artă Culinară (Magaskonyhaművészett) din Târgu-Mureş.
Pe lângă programul teatral, există şi alte programe care însoţesc festivalul. La Biblioteca Municipală Gheorgheni va fi
vernisată o expoziţie unde vor fi marcaţi 100 de ani de la naşterea solistului de operă Simándy József. Publicul va putea urmări piese ale unor autori contemporani sub formă de teatru-lectură. De asemenea, va avea loc şi proiecţia lungmetrajului “Versuri pocite” în regia lui Gábor Reisz. Totodată vor fi expuse afişele spectacolelor de teatru realizate de István Hodgyai, respectiv colajele graficianului Levente Benedek.