Conflictul ruso-ucrainean – monografia celor 111 zile de solidaritate ale județului Harghita

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În cadrul unei campanii umanitare organizate de Consiliul Județean Harghita prin Asociația pentru Județul Harghita, cu sprijinul pompierilor voluntari, din 24 februarie, persoane fizice, întreprinderi, instituții și autorități publice locale au oferit ajutoare materiale, produse alimentare neperisabile, articole de igienă și de altă natură pentru a veni în sprijinul persoanelor refugiaților din raionul Beregovo, Ucraina.

 

Cu privire la monografia celor 111 zile de solidaritate ale județului Harghita,  a fost organizată o conferință de presă, miercuri, 15 iunie, la sediul Consiliului Județean Harghita, la care au participat Borboly Csaba, președintele consiliului județean, Albert Csaba, președintele Asociației Pompierilor Voluntari din județul Harghita, alăturându-se  Rezes József, directorul executiv al Uniunii Autorităților Locale din Regiunea Transcarpatia.

Am dorit să tragem o linie și să dăm un fel de raport pentru toți cei care s-au implicat din județul Harghita având în vedere că din prima zi, la prima chemare, s-a dat dovadă de solidaritate, am primit foarte multe donații în bunuri și în sume de bani. Am început anul trecut o colaborare cu raionul Beregovo neștiind atunci că va urma un război. De aceea am reușit din prima zi când a izbucnit conflictul să luăm legătura și să ducem primul transport. Am ținut legătura cu raionul și cu orașul reședință și au fost mai multe transporturi după cum au solicitat dânșii. În acest sens, am conlucrat și cu Serviciul de Caritate Maltez care a transportat donațiile la centrul logistic din Satu Mare de unde au fost duse acolo unde a fost nevoie. Paralel cu acest lucru, pompierii voluntari din județul  Harghita au participat la transportul persoanelor din Ucraina care doreau sa ajungă la o destinație, fiind vorba de persoane vulnerabile”,  a afirmat Borboly Csaba.

Au fost donate aproximativ 7 tone de alimente neperisabile, 424 kg de produse de igienă și de curățenie, 60 de saltele, 40 de saci de dormit, 120 de pături, lenjerie de pat, 125 kg de lumânări, 430 de litri de apă minerală. Strângerea de fonduri s-a făcut prin donații în numerar, transfer bancar și plată online prin intermediul platformei segitunk.online, suma colectată fiind de 85.698 de lei.

Rezes József, directorul executiv al Uniunii Autorităților Locale din Regiunea Transcarpatia, care reunește douăsprezece autorități locale din zone preponderent locuite de maghiari, a apreciat sprijinul oferit de județul Harghita și mobilizarea exemplară care a susținut eforturile autorităților locale în a răspunde prompt necesităților elementare ale refugiaților dar și ale populației.

Pompierii voluntari din județul Harghita s-au organizat într-un centru de comunicare coordonat de președintele asociației, Albert Csaba, pentru a identifica prompt necesitățile și a colabora eficient cu autoritățile astfel încât transporturile de bunuri și persoane să fie direcționate în locurile necesare.

Ne-am organizat de pe o zi pe alta, 5 autobuze pentru a se deplasa la Vama Siret pentru a-i sprijini pe refugiați în strânsă colaborare cu ISU Harghita, dar nu numai, cu ISU Mureș, Suceava. Microbuzele noastre erau în avantaj față de alte structuri nefiind constrânși de graniță. Am avut foarte multe curse până la Debrecen ,dar și până la Budapesta. Am început o colaborare și cu Inspectoratul General al Catastrofelor din Ungaria,  printr-o înțelegere comuna am trecut granița și le-am predat lor acești refugiați. Am făcut în total peste 16.000 de km în țară și în Ungaria. Pe lângă aceste transporturi am răspuns prompt la solicitările transmise de ISU Suceava. Ajutoarele au fost predate la Inspectoratul Județean din Suceava, care avea depozite de logistică pregătite pentru a distribui aceste bunuri”, a apreciat Albert Csaba.

Având o colaborare veche cu o localitate din Ucraina, Dercen (Dertsen), unde un preot reformat a pus în funcțiune un serviciu voluntar de pompieri, la solicitarea acestuia,  pompierii voluntari din Harghita s-au mobilizat și au adunat donații, preotul fiind capabil ca la locuința lui precum și la biserică și la proprietățile bisericii să adăpostească peste 190 de refugiați veniți din partea estică unde era în desfășurare războiul. În 24 de ore au fost  adunate peste 10 tone de îmbrăcăminte, alimente, medicamente ce au fost duse la destinație.

La finalul conferinței președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a subliniat faptul că până în prezent au fost organizate patru  transporturi și preconizează să mai fie două-trei, în funcție de tonaj, remarcând totodată faptul că azi s-au evaluat cele 111 zile, dar campania continuă, mulțumind pentru implicare și suport tuturor celor care au venit în ajutor în acest demers.

  • Informații furnizate de Biroul presă al Consiliului Județean Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy