Latura artistică a polițistului harghitean Gheorghe Filip, aduce un omagiu Luceafărului poeziei românești

0

Articol disponibil în: Magyar Română

O parte dintre creațiile celui ce a fost supranumit ”Luceafărul poeziei românești”, au prins viață prin glasul celui mai talentat polițist harghitean. Zeci de versuri selectate din vasta operă lirică a lui Mihai Eminescu, au fost recitate în maniera personală și binecunoscută a lui Gheorghe Filip.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip: Cu mulțumire și recunoștință tuturor celor ce-i arătați iubire și prețuire poetului sufletului atâtor români, Eminescu, dăruitor de dragoste și frumos. 

 

Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici, la 15 ianuarie 1849, județul Botoșani și decedat 15 pe 27 iunie 1889, în București) a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Cea mai realistă analiză psihologică a lui Eminescu i-o datorăm lui I.L. Caragiale care după moartea poetului a publicat trei scurte articole pe această temă: În Nirvana, Ironie și Două note. După părerea lui Caragiale trăsătura cea mai caracteristică a lui Eminescu era faptul că „avea un temperament de o excesivă neegalitate”. Viața lui Eminescu a fost o continuă oscilare între atitudini introvertite și extravertite.

Așa l-am cunoscut atuncea, așa a rămas până în cele din urmă momente bune: vesel și trist; comunicativ și ursuz; blând și aspru; mulțumindu-se cu nimica și nemulțumit totdeauna de toate; aci de o abstinență de pustnic, aci apoi lacom de plăcerile vieții; fugind de oameni și căutându-i; nepăsător ca un bătrân stoic și iritabil ca o fată nervoasă. Ciudată amestecătură! – fericită pentru artist, nefericită pentru om! – Wikipedia

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy