„Legea pumnului” se aplică şi în spitalul din Miercurea Ciuc?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

„Legea pumnului” se aplică şi în SJU Miercurea Ciuc ? O întrebare la care ne este frică să răspundem dar sa avem o opinie nu ne împiedică nimeni.
Urmăream zilele trecute o ştire pe posturile naționale de televiziune în care era prezentată bătaia dintre două paciente internate într-un spital.
Recent, redacția noastră a intrat în posesia unei informații potrivit căreia şi la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc „bătaia este ruptă din Rai”, însă „luptele” nu se dau între pacienți, ci între angajații instituției. Mai precis, unii şefi din spital împart dreptatea cu pumnul, administrându-le subordonaților, care nu vor să înțeleagă „linia directoare”, corecții corporale.
Ceea ce frapează însă este tocmai faptul că suspiciunile de astfel de practici (pentru că înțelegem că astfel de episoade violente nu sunt singulare) se desfășoară tocmai acolo unde, în situații de NORMALITATE, contuziile și echimozele fac obiectul unor studii judicioase pentru acordarea unor certificate medico-legale, adică la Serviciul de Medicină Legală Harghita unde te-ai aștepta ca la salariile de peste 10.000 lei pe care le iau cei ce lucrează aici, gradul de civilizație sa fie mult superior.
În situația despre care vorbim, sunt suspiciuni că echimozele și contuziile nu au fost studiate, ci, dimpotrivă, provocate de pumnul administrat cu precizie chirurgicală (ce să-i faci, defect profesional ☺) de directorul serviciului, Sinko Janos, unui subordonat al său, Kollo Venczel.
Din câte am înțeles, această „corecție” ar fi fost aplicată în cursul lunii septembrie 2016 (greu de înțeles manifestările medievale sau chiar tribale, în Mileniul III), motivul fiind acela că angajatul a îndrăznit să-i ceară șefului o zi de concediu de odihnă, adică un drept inalienabil. Între timp respectivul angajat a ieșit la pensie ( nu am înțeles foarte clar dacă de bună voie sau de nevoie).
Într-o țară civilizată, un astfel de abuz al unui funcționar public ar fi fost cercetat cel puțin la nivelul unei comisii de disciplină (fapta de lovire sau alte vătămări corporale este încă prevăzută de Codul penal), însă acest lucru nu se întâmplă și la nivelul SJU Miercurea Ciuc, instituție care, cel puțin din acest punct de vedere, dovedește că este autonomă.

Pe acest subiect am obținut un punct de vedere, diplomatic exprimat și din partea domnului Demeter Ferenc, managerul spitalului. ” Nu știam de altercație. M-am interesat la părțile implicate, din păcate unul din cei  implicați s-a pensionat între timp, deci nu am reușit să dau de dumnealui, am vorbit doar cu doctorul Sinko Janos. După afirmațiile dumnealui nu a fost vorba de o altercație ci despre o discuție, căci doar verbal s-a întâmplat această discuție, deci nu a fost vorba de o altercație. Am vorbit și cu fosta asistentă șefă care, eu cred că nu ține partea nici unuia și dânsa mi-a spus că nu a văzut dar a auzit că a fost într-adevăr o discuție, dar nici dânsa nu știe de o altercație.”

Din păcate, comportamentul ciudat al celor de la medicina legală nu este singular în Harghita. La fel se comporta și în Neamț sau Bacău. Probabil salariile fabuloase care ajung cu sporuri și la 200 milioane lei vechi îi fac să se creadă niște mici Dumnezei și au derapaje de comportament nu doar între ei ci și față de pacienți. Dar toate astea până într-o zi, căci la cum a evoluat tehnologia e o chestiune doar de timp până ce vor apărea pe internet tot felul de filmări cu medici din diferite specializări care cred că lumea începe și se termină cu ei.

I.R.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy