Mărțișorul, tradiția românească împărtășită cu drag maghiarilor din Harghita

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Mărțișorul – un gest mărunt, dar încărcat de simbolism, care are puterea de a deschide inimile tuturor și de a scoate la suprafață dorința de prietenie, comunicare și pace. Vechea tradiție de a oferi cunoscuților la începutul primmăverii un șnur alb-roșu însoțit de urarea „O primăvară frumoasă!”, capătă o conotație aparte în Harghita. 

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Mărțișorul românesc, dăruit cu bucurie și sinceritate din partea elevilor de la şcolile româneşti, din Miercurea Ciuc, colegilor de la şcolile maghiare, a fost primit cu mare entuziasm, joi dimineață.
Elevii clasei a II-a de la Colegiul Naţional „Octavian Goga”, îmbrăcaţi în port popular românesc, însoțiți de directoarea Magdalena Dumbravă, au reușit să impresioneze cu gestul lor de prietenie atât pe elevii claselor a XI-a şi a XII-a, cât și pe cadrele didactice de la Colegiul Naţional „Márton Áron”.

Gestul reprezintă „un simbol al tradiţiilor româneşti şi un pas spre o mai bună şi mai frumoasă comunicare, făcut cu mare drag către colegii noştri profesori maghiari şi elevii acestora”, a specificat directoarea de la colegiul românesc. În semn de apreciere și mulțumire, directorul Colegiului Naţional ‘Márton Áron’ din Miercurea Ciuc, Varga Laszlo, i-a invitat la o degustare din care nu a lipsit colacul secuiesc.

Elevii maghiari s-au arătat încântați de inițiativă și au recunoscut că este pentru prima dată când primesc un mărţişor, pentru că în cultura maghiară nu se regăsește acest obicei.

Pentru a oferi un simbol al belşugului, al prieteniei şi pentru a le aduce zâmbetul pe buze elevilor din şcolile maghiare, școlarii din ciclul primar au început să pregătească mărţişoarele în urmă cu trei săptămâni.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy