Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Medalii de aur și argint aduse în Harghita de la Festivalul Deliciilor Dulci

15 echipe din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş s-au întrecut la cea de-a 3-a ediție a Festivalului Deliciilor Dulci pentru a demonstra că dețin rețeta supremă, iar la final titlul „Kürtőskalács-ul Anului 2019 în Ţinutul Secuiesc” i-a revenit echipei Vitos kürtős – Zolsport, din comuna Sânmartin, județul Harghita.

Evenimentul din acest an a fost deschis oficial vineri, cu o degustare care a avut loc la standul Cofetăriei Kürtőskalács din Budapesta, amplasat în parcarea fostului Hotel Bodoc, iar ziua a continuat cu concertele Hit Factory și Bye Alex & Slepp (HU).

În cea de a doua zi a festivalului, sâmbătă, concurenții s-au străduit să demonstreze că pot să prepare cel mai gustos cozonac secuiesc, astfel că la finalul zilei au plecat cu medalii de aur echipele: Vitos kürtős – Zolsport SRL (comuna Sânmartin, județul Harghita); Kovács Kalács (comuna Lupeni, județul Harghita) și Csatószegi Kürtőskalács – Paty Levari Bear SRL (satul Cetățuia, județul Harghita).

După preluarea premiului, proprietarul firmei care a obținut titlul „Kürtőskalács-ul Anului 2019 în Ţinutul Secuiesc”, Vitos Fodor István a povestit că întreprinderea sa funcționează cu 16 angajați, și are un stand permanent la lacul Sfânta Ana, însă produsele se vând și în Iași, Azuga sau Timișoara. Acesta a precizat că rețeta care i-a adus câștigarea titlului  este o moștenire de familie, fiind învățată de la bunica sa.

Medalii de argint au primit Bunicuța Mea SRL și Parázska Kürtőskalács SRL din Miercurea Ciuc; Oltisz Superpast SRL, Virág Ildikó Melinda PFA și Konfjud SRL din Sfântu Gheorghe; Árpád Kalács – Golden Taller SRL din Odorheiu Secuiesc; Simon Aranka-Tünde PFA din Sântionlunca; Lazana SRL din Târgu Mureș, și Retró Kürtős – Csiszér Hunor ÎI din Cosmeni, iar medialia de bronz i-a revenit echipei Nasa SRL din Sfântu Gheorghe.

Seara de sâmbătă s-a încheiat cu concertele Pély Barna (HU) și Direcția 5, care au avut loc pe scena amplasată în Piața Centrală din Sfântu Gheorghe.

Duminică a fost copt cel mai lung kürtőskalács din Transilvania (14 metri), și au fost desemnați câștigătorii concursului „Kürtőskalács-ul tradițional”, unde premiul I i-a revenit din nou echipei Vitos kürtős – Zolsport din comuna Sânmartin, județul Harghita. Locurile II și III la această categorie au fost câștigate de Parázska Kürtőskalács SRL – Miercurea Ciuc, respectiv de Sepsi Kürtős – Konfjud SRL – Sfântu Gheorghe.

Premiul pentru cea mai elegantă echipă i-a revenit concurentei Virág Ildikó Melinda din Sfântu Gheorghe; premiul pentru cea mai prietenoasă echipă a fost câștigat în acest an de Retró Kürtős – Csiszér Hunor din Cosmeni, județul Harghita; iar cea mai organizată echipă a fost desemnată Csatószegi Kürtőskalács – Paty Levari Bear SRL, din satul Cetățuia, județul Harghita.

Totodată, premiul pentru cel mai frumos stand de preparat kürtőskalács i-a revenit echipei Kovács Kalács din Lupeni, câștigătoarea de anul trecut a titlului „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc”

Potrivit organizatorilor, bugetul alocat festivalului s-a ridicat la 200.000 de lei, sumă finanțată de Primăria Sfântu Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna.

Sursa: https://weradio.ro
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *