Miercurea Ciuc: „Sport fără bariere” pentru zeci de persoane cu dizabilităţi

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Aproximativ 70 de persoane cu dizabilităţi au participat, vineri, la Miercurea Ciuc, la diverse activităţi sportive, în cadrul unui proiect derulat de Asociaţia Handicapaţilor Fizici Harghita intitulat „Sport fără bariere”, potrivit Agerpres.

În sala de sport a Liceului „Kos Karoly” din municipiu, persoane cu handicap fizic sau mental din tot judeţul Harghita au jucat şah, ţintar, darts, ping pong, bowling, au mers cu scaunele rulante printre jaloane improvizate sau au aruncat cu mingea la poartă, unele dintre activităţile sportive fiind adaptate nevoilor lor.

Atmosfera a fost una de bucurie, cei prezenţi mărturisind că se simt foarte bine alături de prieteni cu care nu s-au văzut de mult şi că pot, astfel, demonstra că şi ei sunt în stare să facă lucruri deosebite.

Una dintre cele mai luminoase prezenţe a fost Magdi-neni (nr: tanti Magdi), o pensionară din Odorheiu Secuiesc, care nu a dorit să-şi dezvăluie vârsta, dar care a mărturisit că joacă ţintar din copilărie, că aşteaptă un adversar pe măsură şi că îi place totul la această acţiune, care o aduce alături de prieteni.

„Mă simt bine, îmi place totul aici. Suntem împreună cu alte persoane cu handicap, ne jucăm, povestim şi petrecem o zi frumoasă, iar apoi mergem acasă şi acolo facem treabă, mâncare, curăţenie, totul, suntem oameni ca şi dumneavoastră. Se întâmplă să avem şi zile mai proaste, mai ales din cauza vremii, dar găsim puterea în Dumnezeu să mergem mai departe”, povesteşte tanti Magdi.

Preşedintele Asociaţiei Handicapaţilor Fizici Harghita, Jozsa Csaba, a declarat că astfel de proiecte le dau posibilitatea persoanelor cu dizabilităţi din tot judeţul să se întâlnească, să se afirme, să demonstreze că pot face lucruri extraordinare.

„Aici, toate programele sunt făcute să fie accesibile persoanelor cu dizabilităţi şi astfel pot să se afirme, să arate că pot face multe lucruri importante, atât pentru ei cât şi pentru toată societate. De asemenea, prin practicarea sportului, le creşte moralul şi încrederea în capacităţile proprii. Este un exemplu şi pentru ceilalţi, care pot vedea că persoanele cu dizabilităţi, indiferent ce probleme au, se bucură de fiecare minut din viaţa lor”, a precizat Jozsa Csaba.

Acesta a adăugat că proiectul „Sport fără bariere” este finanţat de Consiliul Judeţean Harghita, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, sala de sport în care s-au desfăşurat activităţile fiind pusă la dispoziţie gratuit de Liceul „Kos Karoly” din Miercurea Ciuc.

Sursa: AGERPRES

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy