Mihez kezdjünk a hosszabb utazások során ránk szakadó idővel

0

Articol disponibil în: Română

Mihez kezdjünk a hosszabb utazások során ránk szakadó idővel

Mindnyájan ismerjük az érzést, amikor egy hosszabb utazás vár ránk és azt tartalmasan, érdekesen szeretnénk eltölteni, hogy ne csak a kilométerek, de az idő is gyorsabban repüljön.

Egy hosszabb utazás, passzív tétlenség kényszere által ránk szakadt időre, érdemes lehetőségként tekinteni, hisz ezen utazások alkalmával egy sor olyan tevékenységnek hódolhatunk, amelyekre a klasszikus, mindennapok teljesen beszőtt feszességében nem maradna idő.

Egy hosszabb vonaton, autóbuszon, repülőn történő utazás, nem kötelező módon kell, hogy unalmas vagy fárasztó legyen. Mindamellett, hogy sokan végigdolgozzák az utazást is, még ebben az esetben is érdemes, hagyni némi időt a kikapcsolódásra.

Egy hosszabb utazás remek lehetőséget nyújt arra, hogy a suhanó tájat, vagy a felhőket bámulva lekapcsoljunk egy kicsit a mókuskerékről, és mélázzunk, bambuljunk, átgondoljunk dolgokat, vagy csak simán hagyjuk a tudatalattinkat, hogy kilazultabb állapotban működjön, majd a felszínre dobjon valamit, amivel már régóta kezdenünk kellett volna valamit.

Eltávolodva a mindennapi életerünktől, segít majd kiszabadulni életszerkezetünk és rutin gondolataink fogságából, ezáltal olyan szabadabb meglátásokra, érzésekre, intuíciókra tehetünk szert, amelyekre a hétköznapok bebetonozottságából szinte soha. Eleve az utazás új energiákkal, élményekkel, kultúrákkal, megoldási képletekkel vértez majd fel.

A repülőben gyönyörködhetünk a felhőkben, vagy az alattunk terülő látványban, hogy milyen hatalmas is a bolygónk, milyen értékes és mégis milyen aprócska amelyből csak egyetlen egy van számunkra. A vonat az egyedüli közlekedési eszköz amelyen mozoghatunk is egy kicsit, és a folyósón akár állva is szemlélhetjük az elsuhanó tájat.

Elmélkedhetünk, bambulhatunk, töltődhetünk kedvünkre. Néha a magány is regeneráló hatással bír, amikor csak magunk vagyunk és csak úgy nézhetünk ki a fejünkből.

Modern életritmusunk komoly alvás deficittel is jár, így sokan egy kiadós alvással kezdik az utazást. Akik számára nem okoz gondot a szokatlanabb, kényelmetlenebb helyeken való elalvás, és elgémberedés azok akár kipihenten is érkezhetnek a cél”állomásra”. Legyen nálunk szemmaszk, nyakpárna, füldugó ezek nagyban javíthatják a pihenés minőségét. Természetesen ügyeljünk azért értékeinkre, egy repülőn vagy hosszú távú buszjáraton, nagyobb biztonsággal izolálhatjuk magunkat a fentebb említett eszközökkel az utastársainktól, mint mondjuk egy vonaton, vagy olyan buszjáraton ami gyakran megáll és jóval nagyobb a mozgás.

Ezen ellazulás céljából, sokan zenét hallgatnak utazás közben, vagy akár valamilyen vezetett meditációt. Egy utazás nagyszerű alkalom lehet arra is, hogy újra olvasni kezdjünk, és végre belevágjunk azon könyvbe, amelybe oly régóta készültünk. Nem érdemes tovább halogatni, inkább építsük be napi rutinunkba az olvasást, váljon szokássá. Napi 5 – 10 – 15 perc olvasás, már számos pozitív hatást gyakorol majd az életünkre. Utazás közben, a hányinger és émelygés miatt sokan a hangoskönyvre esküsznek, amely valóban tökéletes kikapcsolódási formája lehet az utazásnak, teljesen megfeledkezhetünk önmagunkról, az utazásról a bosszantó utastársról és mindenről.

Sokan hódolnak az elektronikus szórakozási formáknak is, mivel manapság már mindenki zsebében ott lapul egy miniszámítógép, tablet, vagy a hosszabb utazásokon akár a táskában egy laptop, így utazás közben minden tevékenységi kört ugyanúgy folytathatunk mintha csak otthon vagy az irodánkban lennénk. Sokan néznek filmet utazás alatt, saját bluetooth-os fejhallgatóval, vagy hallgatnak valamilyen beszélgetést, interjút, podcastet amelyek szintén olyan izolált kis világba tudják varázsolni az emberek, amelyek teljesen feledtetik az utazást. Érdemes utazás előtt letölteni előre azon filmeket, zenéket amelyeket nézni, hallgatni szeretnénk mert egy repülőn nem biztos, hogy lesz nethozzáférés, illetve pénzbe kerül(het). Érdemes előre felkészülni.

Sokan telefonos játékokkal szórakoznak, a legkülönfélébb játékokat találod, minden műfajban sőt egyre többen kezdenek online szerencsejátékokkal is játszani az okoskészülékeiken, ami külön izgalmakat jelenthet az út során. Az okos készülék az utazás során az egyik legfontosabb útitársunk lesz, hisz a zenehallgatástól kezdve, az olvasáson, filmezésen át a játékokig, rengeteg mindenre jó lehet.

Aki fellélegezne a telefon görnyedt bámulásából az akár klasszikus társas játékokat is játszhat, elképesztő mennyiségű izgalmas és minőségi társasjáték is várja már az utazókat, amelyeket direkt hordozhatóságra optimalizáltak, kis helyen elférnek, és minimális helyen is játszhatóak.

A hosszas utazások egy másik előnye lehet, hogy kommunikálhatsz, felhívhatsz olyan embereket akikre csak nagyon ritkán jut időd, és olyan hosszan beszélgethetsz velük amilyen hosszúságban csak nagyon ritkán lehetséges. Természetesen lehet, hogy a hívott fél dolgozik majd és a hétköznapi rutinja miatt nem ér rá, hosszan, de arra tökéletes lehet, ez az idő hogy ápolj, felélessz barátságokat, találkozókat beszéljetek meg. Ha nem akarsz valakit telefonon zavarni, mert tudod, hogy nem érne rá, akkor akár „Facebook messengeren” is ráírhatsz, minden olyan barátra, ismerősre akit az utóbbi időben hanyagoltál.

Az utazás kitűnő alkalom lehet az emberi kapcsolatok ápolására, történjen az messengeren, hangban, írásban, nem számít, a lényeg, hogy kommunikálj, régi, az életed számára fontos emberekkel. Egy ilyen út során azt is átgondolhatod ki az aki hiányzik, kit hívnál fel, és mit mondasz majd neki.

Egy másik lehetőség, hogy az utastársakkal beszélgess. Ha kedveled az emberek társaságát és szívesen hallgatod őket, vagy mesélsz magadról, akkor az utastársakkal való csevegést neked találták ki. Másokra figyelve segít elterelni a figyelmed az utazás monotóniájáról, egy jól sikerült beszélgetés emberek között csodákra lehet képes.

Eleve nyitni mások felé is jó érzés, népesebb beszélgetésben részt venni pedig új, pozitív élmény lehet. Ezáltal új ismerősökre, tapasztalatokra, történetekre tehetsz szert, egy utazás során bárkivel találkozhatsz, soha nem tudhatod ki ül melletted, az életed párja, vagy egy új üzlettárs. Az utazás társas tevékenység, kár lenne nem kihasználni ezen részét. Faragj a hátrányból előnyt, és beszélgess.

Az utazás a kreatív tevékenységeknek is utat enged, avagy fotózhatsz, filmezhetsz az ablakból, sőt az egész útról készíthetsz egy kis filmet, írhatsz róla naplót; vagy akár terápiás jelleggel is írhatsz bármiről amiről csak jól esik. Írásban összeírhatod az előtted álló időszak célkitűzéseit, vagy bakancs lista szerűen azon dolgok listáját, amelyeket meg szeretnél valósítani. Például összeírhatod, mely dolgokon szeretnél változtatatni, vagy azon tulajdonságokat amelyekkel fel szeretnéd vértezni magad. Az utazás tökéletes az önmagunkkal töltött minőségi időhöz, amikor befele figyelsz, és csak úgy erőlködés nélkül hagyod, hogy előkerüljenek belőled dolgok.

Amikor a tudatalatti működhet.Az utazás korántsem kell, hogy elvesztegetett idő legyen, sokkal inkább érdemes az utazásra olyan időegységként tekinteni, amelybe olyan dolgokat művelhetünk, amelyekre amúgy biztosan nem lenne időnk. Ha szabadidőként tekintesz rá, amelyben te magad gondolhatod ki, hogy mit is szeretnél csinálni, mire is áldozod azt az időt, akkor sokkal inkább egy jó kis „én időnek” tűnik, amit azzal töltesz ki amivel csak szeretnéd.

A lehetőségek tárháza hatalmas, modern világunkban már szinte minden eszköz hordozható és a rendelkezésünkre áll, akár utazás közben is.

A fentebb felsorolt tevékenységek tetszés szerint kombinálhatóak, illetve számtalan további lehetőséggel bővíthetőek. Az utazás élvezet, és korántsem kell, hogy unalmas legyen. Az utazás lehetőség ami kiszakít a mindennapokból, és a komfort zónánkból. Kalandra fel.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy