Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunță că mina de uraniu de la Tulgheş-Grinţieş va fi deschisă

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat luni, 27 septembrie, că mina de uraniu de la Tulgheş-Grinţieş va fi deschisă.  Acesta a precizat că, în acest fel, România va avea în continuare combustibil nuclear propriu.

„(…) Așadar, vom deschide mina de uraniu de la Tulgeș-Grințieș pentru a avea în continuare combustibil nuclear propriu! Mai mult, uzina de la Feldioara este deja într-un contract de achiziție cu Nuclearelectrica. Astfel, Nuclearelectrica, prin miljocirea CNU, va avea la dispoziție circuitul nuclear integrat: așa vom face și octoxidul și dioxidul de uraniu și vom avea combustibil nuclear!”,  a transmis ministrul pe pagina sa de Facebook.

În prezent, uzina de la Feldioara este deja într-un contract de achiziţie cu Nuclearelectrica.

Conform News.ro, Nuclearelectrica, compania care operează Centrala Nucleară din Cernavodă, a anunţat vineri că şi-a înfiinţat o filială pentru prelucrarea combustibililor nucleari, Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara, în urma încheierii contractului de vânzare-cumpărare a unor active de la Sucursala Feldioara a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU).

Societatea Naţională Nuclearelectrica informează acţionarii şi investitorii că în data de 24.09.2021 a fost înfiinţată filiala SNN, Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara SRL, număr de ordine în Registrul Comerţului J8/2729/2021, CUI 44958790. Ca urmare a încheierii între SN Nuclearelectrica SA (SNN) şi Compania Naţională a Uraniului (CNU) a contractului de vânzare-cumpărare a unor active din cadrul liniei de procesare a concentratului de uraniu de la Sucursala Feldioara a CNU, în data de 18.03.2021, prin Hotărârea AGA nr. 4/05.04.2021, a fost aprobată înfiinţarea unei filiale integral deţinute de SNN, în calitate de asociat unic, filială care va avea ca principal obiect de activitate Prelucrarea Combustibililor Nucleari.”, anunţă compania.

Nuclearelectrica a anunţat în martie că a semnat contractul pentru a cumpăra active ale uzinei de procesare a uraniului de la Feldioara, aparţinând Companiei Naţionale a Uraniului. Compania vrea să integreze ciclul de fabricaţie a combustibilului nuclear tip CANDU şi va achiziţiona terenuri, clădiri, construcţii speciale, instalaţii, utilaje şi echipamente, mai puţin activitatea de minerit.   De asemenea, în baza Hotărârii AGEA nr. 10/11 august 2021 a fost aprobat Actul Constitutiv al Filialei SNN Feldioara.

SNN urmăreşte prin investiţiile sale să îşi asigure infrastructura necesară pentru procesarea în condiţii optime a materiei prime, să menţină şi să consolideze ciclul integrat de combustibil care să sprijine proiectele de investiţii ale companiei pe termen lung, acestea fiind aspecte care conferă companiei un avantaj competitiv şi o abordare integrată a producţiei de energie nucleară.”, precizează compania.

Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

Nuclearelectrica a realizat în prima parte a anului un profit net de 385,4 milioane de lei, în creştere cu 12,3% faţă de perioada similară a anului anterior. Veniturile din exploatare au urcat cu aproape 17%, la 1,38 miliarde lei.

Producţia de energie realizată a fost de 4.890 GWh, în scădere cu 11,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (5.499 GWh).

 

 

 
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *