Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Misiuni la final de iunie: 24 de intervenții în situații de urgență

Foto: ISU Harghita

 

24 de intervenții în situații de urgență au fost gestionate de pompierii militari harghiteni, în acest sfârșit de săptămână, la nivel județean. Dintre acestea, 22 de cazuri au constat în acordarea asistenței medicale de urgență, echipajele SMURD intervenind pentru acordarea primului ajutor calificat unui număr de 22 de persoane aflate în dificultate, în cazul a trei accidente rutiere, nouă diverse afecţiuni medicale și zece traumatisme.

Totodată, echipajele de salvatori au acționat și pentru stingerea unui incendiu și la o misiune de asanare muniție rămasă neexplodată.

Întrucât în această perioadă a fost semnalată prezența urșilor în proximitatea comunităților, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Oltul” al județului Harghita a transmis, în intervalul 26-28.06.2020, 10 mesaje de avertizare a populației din localitățile Voșlăbeni (sat Izvoru Mureșului), Șimonești (sat Rugănești), Odorheiu Secuiesc, Borsec, Miercurea Ciuc (zona Cioboteni) și Băile Tușnad, prin intermediul sistemului RO-ALERT. (pentru mai multe informații despre sistemul R0-ALERT: https://ro-alert.ro/).

În cursul zilei de astăzi, 29 iunie a.c., pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au acționat, cu trei autospeciale de intervenție, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească, în municipiul Odorheiu Secuiesc, strada Beclean. Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că incendiul se manifesta generalizat, la nivelul anexei (grajd cu șură), pe o suprafață de aproximativ 60 mp, fiind deja propagat și la acoperișul unei case învecinate și punând în pericol alte case și anexe din imediata apropiere.

Flăcările au fost localizate în scurt timp, fiind astfel limitat pericolul extinderii la vecinătăți. În urma incendiului, au ars: anexa gospodărească, din lemn, cu învelitoare de țiglă, pe circa 60 mp, 1 mc lemn de foc, obiecte de mobilier și acoperișul casei învecinate, pe circa 12 mp; s-au degradat două geamuri și plafonul unei camere. Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost fumatul în locuri neprotejate. Prin intervenţia promptă a pompierilor, s-au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de 600.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 30.000 lei.

Ieri, 28 iunie a.c., echipajul pirotehnic din cadrul ISU Harghita a fost solicitat de un grup de detectoriști autorizați, care au descoperit mai multe elemente de muniție, în satul Valea Ugra, comuna Lunca de Sus. În urma cercetării și detectării zonei, pirotehniștii au identificat și ridicat un număr total de 13 proiectile explozive cal. 37 mm, un focos de bombă de aruncător cal. 82 mm și 72 cartușe de infanterie cal. 7,62 mm, datând, cel mai probabil, din cel de-al Doilea Război Mondial. Muniția a fost transportată și depozitată, în condiții de siguranță, în vederea distrugerii ulterioare. Ținem să mulțumim acestui grup pentru modul profesionist în care au procedat, anunțând imediat evenimentul la numărul unic de urgență 112, neexpunându-se unor riscuri în cazul manevrării unor astfel de elemente de muniție.

În ceea ce privește vremea, județul nostru va fi, astăzi, 29 mai, între orele 14:00-19:00, sub incidența unei avertizări meteorologice COD PORTOCALIU, care vizează perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări puternice ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină. Se vor acumula cantități de apă de peste 30 l/mp și pe arii restrânse 50…60 l/mp. Reamintim populației că pe timpul manifestării fenomenelor periculoase să rămână în locuințe sau alte spații închise care le pot asigura protecția. De asemenea, recomandăm parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Informații referitoare la măsurile de prevenire şi modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore, și prin intermediul platformei https://fiipregatit.ro/.

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *