Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Misiunile desfășurate de pompierii harghiteni în ultimele 24 de ore

În cursul zilei de ieri, 4 ianuarie 2022, pompierii militari harghiteni au gestionat 14 situații de urgență, majoritatea dintre acestea fiind pentru acordarea măsurilor de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate. Astfel, 2 copii și 11 adulți au fost asistați medical de către echipajele SMURD.

În afara acestor situații, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 3 Corbu au intervenit, ieri dimineață, pentru stingerea unui incendiu produs la o brutărie, din localitatea Corbu, strada Morii, ce a fost cauzat de coșul de fum necurățat de funingine. Echipajul de intervenție a constatat că ardea doar funinginea depusă în interiorul coşului de fum. Din fericire, nu s-au înregistrat pagube materiale, incendiul fiind lichidat în scurt timp.

În scopul prevenirii unor astfel de evenimente nedorite, provocate de coşurile de fum, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” al județului Harghita recomandă următoarele reguli şi măsuri de prevenire a incendiilor: coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi  curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate; în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile; coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile; la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puțin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului; nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperișului, planşeului etc.; în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile; gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă); se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

Burlanele şi coşurile de fum sunt generatoare de incendii cu pondere semnificativă în sezonul rece și faptul că nerespectarea cu strictețe a măsurilor de securitate la incendiu aferente coșurilor de fum se soldează adeseori cu pagube materiale, iar uneori, din nefericire, cu distrugerea bunurilor agonisite de-o viață sau chiar cu pierderi de vieți omenești.

  • ISU Harghita, COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICELasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.