ISU Harghita: Misiunile desfășurate de salvatori în primul weekend al lunii februarie

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În ultimele trei zile (03-05 februarie a.c.) s-au înregistrat 33 de situații de urgență. Pompierii salvatori harghiteni au intervenit pentru stingerea a 2 incendii și la o misiune de asigurare a măsurilor de prevenire a incendiilor în urma producerii unui accident rutier, pe DN 15, km 189+400 m, Pasul Creanga, iar echipajele SMURD au acordat prim ajutor pentru 30 de persoane aflate în dificultate.

În după-amiaza zilei de vineri, 3 februarie a.c., pompierii din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc și SVSU Cozmeni au acționat pentru stingerea unui incendiu produs, cel mai probabil, de jarul căzut din sistemul de încălzire (sobă fără acumulare de căldură), la o gospodărie situată în localitatea Cozmeni. La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul cuprinsese anexa gospodărească, construită din lemn, în totalitate, existând pericolul propagării flăcărilor la o altă anexă din cadrul gospodăriei afectate de incendiu. Timp de aproximativ o oră și 30 de minute, pompierii militari și civili mobilizați la fața locului au acționat cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea incendiului și protecția anexei aflate în imediata proximitate, reușind să împiedice extinderea flăcărilor și salvând astfel, bunuri de o valoare semnificativă. Ca urmare a producerii evenimentului, au ars anexa gospodărească, în totalitate, pe o suprafață de circa 20 de metri pătrați, mobilier, articole vestimentare și electrocasnice. Din fericire, nu au existat persoane rănite.

Pentru preîntâmpinarea evenimentelor nedorite, generate de mijloacele de încălzire (sobe cu sau fără acumulare de căldură), recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor reguli și măsuri de apărare împotriva incendiilor:

  • Nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
  • Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
  • Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;
  • Nu aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
  • Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
  • Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;
  • Se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, sau nesupravegheate.

Totodată, un echipaj de pompieri militari din cadrul Punctului de lucru Bălan a acționat, sâmbătă seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coșul de fum al unui bloc de locuințe din orașul Bălan. Incendiul a fost stins în aproximativ o oră. În urma evenimentului, provocat, cel mai probabil, de coșul de fum necurățat de funingine, nu s-au înregistrat daune materiale, arzând doar funinginea depusă în interiorul coșului de fum.

În urma manifestării fenomenelor meteorologice caracterizate prin viscol, ninsori abundente și vânt puternic, aproape 4.200 de consumatori din 28 de localități din județul Harghita au fost afectaţi de avariile la reţeaua de energie electrică, produse sâmbătă seara, în contextul vremii nefavorabile. Pentru remedierea deficiențelor au acționat echipe de intervenție ale furnizorului de electricitate, care au reuşit, pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică, realimentarea consumatorilor afectați de întreruperea energiei electrice.

Având în vedere că județul nostru se află sub atenționare meteorologică COD GALBEN până diseară, la ora 20.00, pentru siguranţa dumneavoastră, evitați  pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar, dacă deplasarea este absolut necesară, să vă informați, în prealabil, dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Înainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).

Urmăriți la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Urmăriți recomandările transmise de autorități și informați-vă asupra măsurilor și a modului de comportare în situații de urgență!

  • COMPARTIMENTUL INFORMAREŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy