Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Misiunile pompierilor harghiteni din ultimele 24 de ore

În cursul zilei de ieri (21.03.2022), pompierii militari harghiteni au gestionat 16 situații de urgență, 6 dintre acestea fiind pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată, în urma acestora fiind afectate aproximativ 25 ha de teren.

În afara acestor situații, salvatorii au intervenit la o misiune de deblocare/salvare persoană, în cazul unei vârstnice blocate într-un apartament, situat în cartierul Bucin, din municipiul Gheorgheni. La faţa locului s-au deplasat două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Gheorgheni, cu o autospecială de intervenţie şi o ambulanţă SMURD. După deblocarea uşii de intrare în apartament, echipajele de intervenţie au găsit proprietara, în vârstă de 84 de ani, căzută în baie, dar conștientă, iar paramedicii SMURD i-au acordat primul ajutor la fața locului, ulterior fiind transportată la spital, pentru îngrijiri medicale de specialitate.  Sunt cazuri în care oamenii ne cer ajutorul după ce rudele, de cele mai multe ori persoane în vârstă, nu le mai răspund la ușă sau la telefon. Echipajele de pompieri și cele de prim ajutor intervin, în cel mai scurt timp, iar ieri a fost unul din cazurile cu final fericit, însă, din păcate, nu se întâmplă de fiecare dată acest lucru.

Totodată, paramedicii SMURD au asistat medical alte 8 persoane aflate în dificultate.

Incendiile de vegetație uscată continuă să se manifeste în această perioadă, ieri pompierii harghiteni intervenind pentru stingere, în următoarele localități: 

Misentea – au ars 2 ha de vegetație uscată și lăstăriș. Au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc și SVSU Leliceni;

Corbu – au ars aproximativ 2 ha de vegetație uscată. Au intervenit pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 3 Corbu, SVSU Tulgheș și Corbu; a fost limitată propagarea flăcărilor la pădurea învecinată;

Subcetate, zona Călnaci – au ars aproximativ 20 ha de vegetație uscată și circa 100 ml gard din lemn, cu pericol de propagare la două gospodării și anexele acestora aflate în apropierea focarului. Au intervenit pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița, SVSU Sărmaș și Subcetate, cu 2 autospeciale de stingere;

Subcetate – a ars aproximativ 1 ha de vegetație uscată, existând pericol de propagare la o casă aflată în apropiere. Au intervenit pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița, cu o autospecială de stingere;

Miercurea Ciuc, zona Jigodin – au ars aproximativ 0,5 ha de vegetație uscată și lăstăriș. Au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc, cu o autospecială de stingere;

Gheorgheni – au ars aproximativ 1000 mp de vegetație uscată, existând pericol de propagare la o casă învecinată. Pentru stingerea incendiului, au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Gheorgheni și SVSU Gheorgheni.

Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost focul deschis în spații deschise. Respectați măsurile specifice de prevenire a incendiilor și urmați recomandările autorităților!

De asemenea, a fost transmis 1 mesaj de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urs), în localitatea Praid.

Pe lângă situațiile operative cu care se confruntă zilnic, pompierii militari harghiteni continuă acțiunile desfășurate în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin activități specifice din zona de frontieră.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.    

  • ISU Harghita, COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICELasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.