A murit Solomon Adrian, fostul președinte al Asociației Maghiarilor Ceangăi din Moldova

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Adrian-bwÎl însoțim pe ultimul drum pe Adrian Solomon

Cu inima îndurerată, ne luăm rămas bun de la Solomon Adrian, fostul președinte al Asociației Maghiarilor Ceangăi din Moldova, care a plecat brusc dintre noi la data de 29 ianuarie, 2017. În numele actualilor și foștilor colegi de muncă ai AMCM-ului, ne exprimăm sincerele condoleanțe și împărtășim durerea soției sale și ai celor trei copii ai lor.

Înmormântarea va avea loc pe data de 4 februarie, sâmbătă, în Luizi Călugăra.  Ceremonia va începe la ora 10:00 cu sfânta liturghie, ținută în biserica romano-catolică.

Elogiu

Solomon Adrian s-a născut la data de 4 martie 1969 în Bacău, ca al șaselea copil al unei familii din Luizi Călugăra. A studiat în satul său natal, apoi în Bacău, în limba română. Și-a continuat studiile superioare în Budapesta. A încercat să-și găsească un loc de muncă ca economist, și-a întemeiat o familie, a încercat să-și găsească chemarea, locul său în această lume. În 2005 s-a întors în Ținutul Ceangăilor împreună cu familia sa și au început să lucreze la Asociația Maghiarilor Ceangăi din Moldova. La 21 aprilie 2007, Adunarea Generală AMCM l-a ales președinte, ulterior, fiind reales de trei ori în această funcție. Și-a asumat această răspundere până la data de 29 august, 2014. Sub conducerea sa, pe lângă extinderea programelor desfășurate în cadrul activității AMCM, a reușit să obțină stabilizarea acestora, instituirea unui cadru profesional și îndeplinirea condițiilor de personal necesare pentru funcționarea acestora. Cel mai mare merit al său este faptul că, în ciuda tuturor dificultăților întâmpinate, a reușit să creeze un cadru solidar, o organizație incluzivă, care s-a extins, dar a rămas familială, iar în același timp, pe lângă cadrul familial, s-a extins și din punct de vedere profesional, devenind o instituție ireproșabilă, cu standarde înalte de calitate. Pe parcursul carierei sale, Solomon Adrian a demonstrat că a fost una dintre cele mai active figuri intelectuale ale comunității maghiare din Moldova, contribuind în măsură semnificativă la supraviețuirea culturii maghiare, pentru ca pe viitor nu doar cei trei copii ai săi să vorbească limba strămoșilor noștri la est de Carpați, ci și întreaga comunitate.

În 2010, relata următoarele despre munca, chemarea sa:

”De câțiva ani buni, nu am doar o profesie, ci și o chemare. Știu, sunt cuvinte mari, însă îndrăznesc să le scriu, deoarece le adresez unor oameni care doresc să mă înțeleagă și se așteaptă să fiu sincer, pentru a mă cunoaște cu adevărat… Dragi colegi! Nu aș fi atât de curajos făcând astfel de afirmații, dacă nu aș vedea aceeași dârzenie în voi. Nu este un simplu loc de muncă, este și o chemare. Și dacă nu e așa, atunci nu ne cunoaștem destul de bine. Nu ne putem sustrage de la îndeplinirea acestor datorii, și dacă rezolvăm o problemă, apar două, care așteaptă să fie rezolvate, iar cine își face bine treaba, va avea din ce în ce mai multe responsabilități. Unii oameni tind să le atribuie pe toate unei singure persoane, fie vorba de datorii sau de laude. Eu nu vreau niciuna, nici alta. Eu vreau să le suportăm pe toate, împreună… Sunt mândru că am reușit să mă ridic deasupra insultelor, dificultăților, și am reușit să preiau frâiele Asociației. Ceea ce vă cer este să faceți tot ceea ce vă stă în putință să putem trimitem „copilul” la facultate. E o sarcină care depășește atribuțiile învățătorului. Suntem cei care modelează o comunitate. Să nu dezamăgim!

Solomon Adrian,

președinte AMCM

Nu ne-ai dezamăgit niciodată, cuvintele tale vor trăi în continuare pentru noi, încercând ca prin faptele noastre să nu te dezamăgim nici noi pe tine.

Dumnezeu să fie cu tine, Adrian!

Actualii și foștii colegi de muncă ai AMCM

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy