Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Nemulțumiri și acuzații la adresa secției de Obstetrica – Ginecologie a Spitalului Județean Miercurea Ciuc

În luna februarie, în presa locală – pe baza unor declarații făcute de medicului specialist epidemiolog Sergiu Sîngeorzan – se vorbea despre una dintre problemele cu care se confruntă Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc: creșterea numărului raportărilor de infecţii la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc. Potrivit datelor statistice, în luna ianuarie 2019, s-au înregistrat 34 de infecțiile nosocomiale, ceea ce înseamnă un număr record, în condițiile în care în 2018 au fost declarate 182 de infecţii asociate actului medical, mai mare cu 13 faţă de anul 2017.

Însă nu aceasta este problema medicală pe care vreau s-o aduc în atenție, ci problema cu care se confruntă femeile gravide care ajung să nască la Spitalul Județean Miercurea Ciuc.

În urmă cu vreo două săptămâni, o cititoare a publicației Ziar Harghita a semnalat niște chestiuni care se petrec la unitatea spitalicească menționată. Mesajul transmis de către cititoarea noastră sună că niște acuzații și nemulțumiri față de serviciile oferite viitoarelor mame.

”Stiti ca femeile sunt silite sa nască fără sa aibă posibilitatea sa ceara anestezie epidurala? Nici nu știu dacă aceasta exista în spital sau e pastrata pentru cunoștințe. Știți ca sunt cusute pe viu după naștere? Ma rog.. Cu putina lidocaina, cam atât cât sa amorteasca un dinte. Asta într-o tara membra a UE. Cum vrea D-na. Manager sa evolueze când cel puțin pe secția de Obstetrica – Ginecologie lucrurile stau ca acum 20 de ani??? ”

Conform cu etica și deontologia, am solicitat un punct de vedere și instituției vizate, pentru a afla din interior cum stau lucrurile și cum sunt motivate toate aceste nemulțumiri și acuzații îndreptate împotriva spitalului, mai precis împotriva secției de Obstetrica – Ginecologie. Referentul de presă Kiss Edith, cu care am luat legătura, a promis că în decurs de maximum trei zile (adică până miercurea trecută), va răspunde în numele instituție la întrebările cititoarei noastre, dar și la următoarele întrebări:

1. Există anestezie epidurală în spital? Pacientele o pot obține gratuit sau este contra cost? Dacă da, cât costă?

2. ”Anestezia epidurală nu este o necesitate, ci o opțiune, care aduce multe avantaje pacientelor”, spune medicul Deliana Predoi. De ce secția de Obstetrica – Ginecologie spitalului nu respectă această opțiune atunci când este solicitată de către femeile ce urmează să nască?

3. Ce planuri de dezvoltare are noul manager al Spitalului Județean Miercurea Ciuc pentru secția de Ostretică – Ginecologie, ca lucrurile să nu mai rămână ca acum 20 de ani în urmă?

4. Și o ultimă întrebare: Unde ar trebui să se adreseze persoanele (femeile gravine, mamele sau aparținătorii) din Miercurea Ciuc, dar și din tot județul Harghita, când au de făcut reclamații sau au nelămuriri în privința actului medical, pentru a primi răspunsuri și rezolvarea problemelor cu care acestea se confruntă?

Până în prezent, nu am primit niciun răspuns din partea vreunei persoane desemnate în comunicarea cu presa, deși am sunat la Spitalul Județean Miercurea Ciuc pentru informații și de asemenea, am trimis și e-mail.

Planurile mărețe de dezvoltare ale Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc sunt trâmbițate pe toate canalele media și promovate intens chiar și de publicația noastră, însă pe aceste probleme interne ținute sub preș și scoase la lumină de către pacienți, cum plănuiește să le rezolve?

”Sper ca mesajul meu sa fie văzut și poate sa ajungă unde trebuie” – a spus în încheierea mesajului doamna care a ridicat această problemă. Tot asta sper și eu, pentru ca astfel femeile care vor deveni mame în Spitalul Județean Miercurea Ciuc să nu mai fie traumatizate de procedurile medicale, ci să se poată bucura de cel mai frumos și mai important moment din viața lor.

Viorela Gherasim
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.