Nici un medic din România nu va fi anchetat pentru că a primit mită

0

Articol disponibil în: Română

Tot se discută inutil pe modul în care ar trebui sancționați medicii care primesc mită. Din capul locului trebuie făcută o distincție clară intre cadrele medicale care primesc mită și cele care o cer. Până la ora actuală, în România nu am auzit nici un caz de medic anchetat pentru că, după ce și-a făcut bine treaba, pacientul sau familia acestuia au recompensat doctorul din proprie inițiativă și categoric nu vom avea ocazia să vedem astfel de cazuri. Problematica mitei este acolo unde medicul condiționează actul medical de primire a mitei. De regulă refuzul nu se face direct, ci pur și simplu prin nebăgarea în seamă a pacientului, amânarea unei intervenții, etc. De asemenea, tot aici, la condiționarea serviciilor medicale, putem vorbi și de restul personalului medical care începe să fie atent cu pacientul după ce primește ceva, altfel serviciile de îngrijire a bolnavului devin inexistente.
Aceasta este adevărata problemă a sistemului medical, nu mita pe care o dă un pacient mulțumit drept recunoștință după încheierea actului medical. Iar dacă legile României nu vor învăța să facă o diferență clară între cel care solicită mita și cel care o primește ca recunoștință, e ca și cum am stabili aceeași pedeapsă pentru un șofer care accidentează din neatenție un pieton și un șofer care își propune să calce un om cu mașina. Circumstanțele mituirii unui medic ar trebui să conteze iar cei care condiționează actul medical să nu aibă posibilitatea să scape cu mai puțin de 1-2 ani de pușcărie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy