Note de medicină populară din Subcetate, județul Harghita (V)

0

Articol disponibil în: Română

Până la organizarea unor servicii de medicină modernă sub egida statului, între anii 1950-1960, oamenii recurgeau exclusiv la proprietățile curative ale plantelor și la cunoștințele “vracilor”, cei care moșteneau din familie și la rândul lor dădeau mai departe cunoștințe despre tratarea și îngrijirea bolnavilor. În combaterea diferitelor boli, aveau alături doar natura și credința. În satele din jurul actualului municipiu Toplița, dispensarele umane au început să apară în jurul anului 1960. În sate și cătune, practicile medicinei tradiționale au continuat și după apariția acestor servicii de specialitate și știm că aceste practici nu au dispărut în totalitate nici azi.

Dimpotrivă, există de mult timp tendința de a combina medicina alopată cu cea naturopată. Dacă medicina alopată, bazată pe studii științifice, încearcă să trateze o problemă specifică, medicina naturopată se adresează întregului sistem (omul ca întreg), iar pentru asta folosește planta întreagă (nu doar frunzele, tulpina sau rădăcina,  nu doar florile sau fructele) și se adresează bunei funcționări a întregului organism și bunăstării generale a omului.

În încercarea de a afla cum se tratau și cum se îngrijeau în trecut oamenii din nordul județului Harghita, am apelat – așa cum ați văzut și până acum – la cunoștințele unui grup de persoane, care au preluat cunoștințe de medicină tradițională din familie, de la părinți și bunici. De data aceasta am primit informații de la Bogdan Urzică, a cărui familie a trăit în Subcetate și Hodoșa, în mijlocul naturii, generații la rând.

C.M. Oltean – Care erau cele mai folosite plante în familia voastră, cele care nu lipseau niciodată din casă?

B.U. – Am învățat câteva lucruri despre plante de la bunici și părinți. Erau câteva plante nelipsite din casă, iar bunica făcea ceaiuri din combinații de plante, pe care le mai facem și azi.

Plantele des folosite de bunica și de tata erau coada șoricelului, sunătoarea, cimbrișorul, săcăreaua (n.n. chimen), ciuboțica cucului, fructele de măceșe, talpa gâștii, trei frați pătați și coada racului.

C.M.O – Poți da un exemplu de ceai din combinații de plante?

B.U. – În general bunica făcea o combinație de ciuboțica cucului cu coada șoricelului, sunătoare și fructe uscate de măceș. Noi încă facem periodic acest ceai.

– – –

Pentru a ne da seama ce efecte putea avea acest ceai al bunicii și ce probleme combătea, să ne oprim pe rând la plantele pe care le conținea.

Ciuboțica cucului e o plantă medicinală cu proprietăți cunoscute din cele mai vechi timpuri. Este recomandată pentru ameliorarea unor probleme precum crampe, spasme și dureri reumatice. Planta conține și salicilați, principalul ingredient al aspirinei.

Coada șoricelului ajută în cazul unor probleme digestive precum enterocolite, gastrite, colici gastrice, e o plantă des folosită în dureri menstruale, reumatism, nervozitate și nu numai. Printre principalele proprietăți ale plantei se numără cele antiseptice, antispastice și diuretice.

Sunătoarea poate grăbi procesul de vindecare a rănilor ușoare, poate ajuta la ameliorarea starilor depresive și ajută în ameliorarea problemelor digestive, contribuie la eliminarea toxinelor, la detoxifierea ficatului, reglează tranzitul intestinal și calmează durerile de stomac.

Fructele de măceș (foto), bogate în vitamina C, susțin sistemul imunitar, dețin proprietăți anti-îmbătrânire, ajută în cazul unor probleme ale articulațiilor, precum artrita, sprijină sănătatea inimii și sunt folosite și în diete. După ce sunt culese, aceste fructe trebuie uscate cât mai repede, pentru a nu-și pierde substanțele active.

– – –

Un material MNCR de Cosmina Marcela Oltean

Informator: Bogdan Urzică

Consultanți: Doina Dobreanu (profesor, publicist, etnograf), Raluca Olaru (herbalist, fitoterapeut)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy