Nuanțe feminine – prezentare de carte și expoziție de artă plastică

0

Articol disponibil în: Magyar Română

828095_5Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, în parteneriat cu Asociația Pro Femina și Editura Bookart va deschide oficial expoziția „Femeia în arta plastică” în data de 16 martie, ora 17,00, la Biblioteca Județeană Kájoni János. În același timp va fi prezentată și cartea jurnalistului Jack Holland, intitulată „Nőgyűlölet. A világ legrégibb előítélete”, titlul original fiind „A Brief History of Misogyny – The World’s Oldest Prejudice” („Misoginismul: Cea mai veche prejudecată a omenirii”).

Prin proiectul „Femeia în arta plastică”  sprijinit de Fundația Bethlen Gábor, Asociația Pro Femina (Odorheiu-Secuiesc) a oferit posibilitatea artiștilor tineri harghiteni să-și expună lucrările și să devină mai cunoscuți. Tema acestor lucrări este un subiect veșnic al artei: femeia și valorile pe care aceasta o reprezintă. Direcția generală și partenerii săi doresc să prezinte aceste lucrări și ciucanilor.

Volumul lui Jack Holland, „Nőgyűlölet. A világ legrégibb előítélete” arată că în majoritatea culturilor și a perioadelor socio-istorice femeile sunt considerate ființe mai puțin valoroase, mai mult de atât, ele sunt înzestrate cu caracteristici mult mai dăunătoare decât bărbații, prin urmare nu doar că au mai puține drepturi și perspective de viață, dar sunt și ținta agresiunilor. Potrivit autorului, misoginismul este cea mai veche prejudecată a omenirii. În prefața volumului fiica jurnalistului, Jenny Holland arată că drepturile femeii sunt și azi incomplete în mai multe părți ale lumii, iar femeile devin adesea victimele agresiunilor. Postfața, intitulată „Avagy a nő szenvedései a székely-magyar hagyományos paraszti társadalomban” (Suferințele femeii în societatea țărănească tradițională secuio-maghiară) a fost semnată de cunoscutul etnograf harghitean Balázs Lajos, care în ultimii ani a  scris mai multe monografii despre obiceiurile sexuale și relațiile în familiile transilvănene.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita militează pentru drepturile femeilor, nu doar în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, în timpul campaniei cunoscute împotriva violenței în familie.  Instituția noastră și-a asumat rolul de militant pentru prevenirea violenței în familie, sensibilizarea și conștientizarea societății față de mecanismele abuzului. Prin organizarea acestui eveniment, dorim să arătăm cu ajutorul artei și a culturii, valorile sufletului feminin și vulnerabilitatea femeii care ascunde rușinată, chiar și în zilele noastre, agresiunea împotriva ei. Am dori să atragem atenția tuturor că bunicile, mamele, soțiile și fiicele noastre merită să fie înconjurate de tot respectul cuvenit unui om.

În deschiderea evenimentului vor vorbi criticul de artă, jurnalistul și publicistul Székedi Ferenc și criticul de artă Bucur Nicolae, membru U.A.P., jurnalist, sociolog, etnograf, autor al unor volume de eseuri și meditații. În timpul sosirii invitaților va cânta formația Sunshine.

Expoziția va putea fi vizitată până la data de 31 martie.

                                                                                                                                               Vă așteptăm cu drag!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy