Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și Consiliul Județean Harghita

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și Consiliul Județean Harghita sunt, începând de miercuri, 3 februarie 2021, parteneri într-un acord strategic încheiat de liderii celor două instituții.

Acordul-cadru prevede stabilirea unor legături academice și culturale, precum și de cercetare sau a altor activități pe care cele două instituții le au în comun, vizând dezvoltarea instituțională, a învățământului superior, precum și pentru dezvoltarea comunităților locale.

Colaborarea va include programe care contribuie la dezvoltarea și consolidarea relațiilor dintre cele două instituții, programe care contribuie la dezvoltarea comunităților locale, județene respectiv la dezvoltarea învățământului superior în mod special la dezvoltarea extensiilor universitare ale UBB din județul Harghita (Gheorgheni și Odorheiu Secuiesc). Dincolo de învățământul academic tradițional (licență/master), potrivit acordului, astfel de programe și activități pot include dezvoltarea unor forme de învățământ netradițional (open courses) dedicat nevoilor locale/regionale; dezvoltarea unor proiecte comune de cercetare; organizarea de evenimente, mese rotunde, workshopuri, conferințe științifice sau a unor programe culturale comune; schimburi de materiale academice, publicații și alte documente; promovarea şi implementarea unor proiecte cu finanţări diverse (interne şi internaţionale); consiliere reciprocă; desfăşurarea unor programe instituționale, educaționale și de cercetare comune cu posibilitatea de cooptare al unor parteneri locali, naționali sau internaţionali. De asemenea, colaborarea va viza sprijinirea reciprocă în promovarea imaginii și realizărilor celor două instituții, a inițiativelor și activităților comune; publicarea unor materiale informative/promoționale (pliante, broșuri etc.), a unor volume colective, monografii științifice și de popularizare; promovarea şi organizarea comună a unor stagii /cursuri de pregătire profesională. Studenții, masteranzii și doctoranzii UBB vor beneficia și ei în mod direct de prevederile acordului încheiat între UBB și Consiliul Județean Harghita, acesta vizând și organizarea stagiilor de practică de specialitate și a unor programe de voluntariat în cadrul Consiliului Județean și în instituțiile subordonate acestuia.

 

„Acordul este strategic din două motive principale. UBB, ca universitate multiculturală, are prin linia maghiară responsabilitate academică și culturală față de comunitatea maghiară din toată țara. Apoi, UBB are o serie de extensii academice/universitare în toată țara, ceea ce o responsabilizează față de comunitățile locale unde se află aceste extensii, comunități care, care prin prezența UBB, devin astfel comunități academice/universitare focalizate mai ales pe educație și relația cu societatea. În acest caz, combinația celor două motive principale a generat acest acord strategic, pe care o să-l implementăm programatic”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, afirmă că, prin acest acord-cadru, „cooperarea informală de până acum a devenit oficială. Consiliul Județean Harghita vrea să fie partener al universității, munca comună acoperă mai multe sectoare. Cred în colaborări, care se bazează pe idei concrete, iar aici, acesta este cazul, consiliul județean are un program de stagiu și voluntariat, dar primim și tineri profesioniști în diferite grupuri de lucru”.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.