Pașapoartele de vaccinare, pe agenda Parlamentului European de săptămâna viitoare

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Parlamentul European va adopta poziția sa de negociere cu privire la cartea verde digitală – mai bine cunoscută sub numele de pașaport de vaccinare – în sesiunea sa plenară de săptămâna viitoare de la Bruxelles. În cursul lunii mai, Consiliul European, Parlamentul și Comisia se vor pune de acord, o versiune pilot a cardului urmând a fi prezentată în luna iunie astfel încât în cursul verii să poată începe utilizarea acestuia în statele membre ale UE. Cartea verde digitală va servi drept dovadă că o persoană a fost vaccinată împotriva Covid-19, a avut un rezultat negativ al testului PCR sau a fost anterior  diagnosticat cu o infecție Covid-19.

Cartea verde va fi disponibilă gratuit tuturor în versiuni digitale și pe hârtie.

Grupul Partidului Popular European a discutat această propunere în cadrul ședinței sale de miercuri. Astfel, s-a discutat despre faptul că această carte digitală ar trebui să devină un „instrument” care să faciliteze viața oamenilor, să permită din nou circulația liberă și să ajute la reducerea epidemiei.

În observațiile sale, Loránt Vincze, europarlamentar UDMR, membru al comisie LIBE a atras atenția asupra faptului că introducerea unui card verde ar putea avea un efect motivant asupra cetățenilor din țările cu o tendință relativ mică de vaccinare, precum România. În opinia sa UE trebuie să sublinieze beneficiile utilizării pașaportului de vaccin, cum ar fi libera circulație în interiorul Uniunii.

Reprezentantul UDMR a avertizat că introducerea cardului ar putea duce la inegalități și dezavantaje temporare – de exemplu, în rândul cetățenilor statelor membre în care programul de vaccinare se desfășoară diferit, întrucât în Europa, în general sunt mai mulți cetățeni care doresc să fie vaccinate, decât doze de vaccinuri aflate la dispoziție. ”Sunt state membre care au utilizat vaccinuri autorizate de statul membru în conformitate cu standardele UE în plus față de cele autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului, iar acești cetățeni nu au ales ce vaccin să primească, astfel o diferențiere a lor ar constitui discriminare, în timp ce călători din țări terțe ar fi putut primi și alte tipuri de vaccinuri.”, a spus acesta.

După consultarea cu experții UDMR, Loránt Vincze a atras atenția și asupra necesității de a găsi o soluție cu privire la situația minorilor înainte de introducerea cărții verzi, deoarece vaccinările sunt încă în faza de testare în cazul lor, iar dacă nu vor fi vaccinați conform reglementărilor în vigoare vor trebui să intre în carantină, deși poate părinții lor au fost deja vaccinați. El a cerut Comisiei Europene să ajungă la o poziție comună cu statele membre în acest sens.

În același timp, eurodeputatul a îndemnat Comisia Europeană să înceapă negocieri tehnice cu statele membre, cât mai curând posibil, cu privire la implementarea serviciului de gateway digital necesar pentru eliberarea și controlul cărților verzi, pentru a pune în aplicare în mod eficient cartea verde.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy