Pastrati umiditatea in sera folosind solutii ingenioase

0

Articol disponibil în: Română

Controlul umiditatii este una dintre rutinele importante pentru a garanta dezvoltarea unei plante in cultura de interior. Se poate spune ca planta are un nivel de toleranta in raport cu umiditatea. Cu exces, va ajunge un punct in care cresterea va fi stagnata si planta nu va da rezultate la recoltare, prezentand flori malformate si mucegaite. Acesta este motivul pentru care controlul este atat de important.

Preocuparea fata de umiditate trebuie sa existe in doua momente:

– In alegerea locului de cultivare;

– In rutina de udare adoptata.

Ambele sunt factori determinanti pentru controlul umiditatii. Un loc foarte umed si neaerisit va duce cu siguranta la o crestere a umiditatii ridicate. Prin urmare, este intotdeauna recomandat ca locul ales pentru cultivare sa fie uscat, aerisit si cu un sistem de ventilatie de asemenea pentru a preveni umiditatea sa dauneze plantelor. Urmariti intotdeauna sa mentineti umiditatea ideala sub 70% in perioada vegetativa si 50% in perioada de inflorire, controlati aceasta cu un termohigrometru, lasati senzorul in interiorul serei si vizorul in afara acesteia pentru o mai buna monitorizare.

In ceea ce priveste rutina de udare, idealul este ca aceasta sa fie planificata. Pentru aceasta, trebuie luate in considerare conditiile climatice ale fiecarei locatii. In regiunile cu un climat cald si cu precipitatii scazute, plantele au nevoie de mai multa udare. Dar daca stati intr-un tinut este foarte ploios, evident, udarea ar trebui sa fie mai putin frecventa pentru ca excesul de apa, adaugat la clima umeda, poate sa puna plantele in pericol.

Cand o planta este supusa la prea multa umiditate – fie din cauza locului in care este cultivata, fie din cauza excesului de apa la irigare – sufera trei daune principale:

1) Cand substraturile si solurile devin prea umede, acestea devin daunatoare cresterii radacinilor plantelor. Radacinile trebuie sa respire si sa solicite oxigen si, cu excesul de apa, se ineaca literalmente.

2) Umiditatea excesiva in mediul de crestere, cauzata de umiditatea ridicata a aerului din interiorul serei, este un factor care contribuie la aparitia daunatorilor, in principal a ciupercilor.

3) In fine, cea mai mare paguba este legata tocmai de prezenta ciupercilor in cultura: acestea sunt responsabile pentru stergerea unei intregi recolte, rezultand flori mucegaite, cu miros neplacut si inutilizabile.

Cum alegi folie profesionala solarii pentru a mentine umiditatea in interior?

Pentru a preveni problemele legate de umiditate, verificati rutina de udare. Faceti intotdeauna testul cu un betisor de lemn, care trebuie introdus in substrat pana ajunge in cele mai adanci parti unde se afla radacinile. Udati planta doar daca varful scobitorii iese uscat. Aveti grija sa nu udati inutil.

Este esential sa instalati sisteme de evacuare si ventilatoare in crestere. Aceasta ajuta atat la controlul umiditatii, cat si la reinnoirea aerului din interiorul serei, ceea ce contribuie si la buna dezvoltare a plantelor, aducand mereu un nou aport de oxigen.

O alta masura preventiva este sa existe o rutina de control al umiditatii aerului in interiorul serei.

Plasele de umbrire actioneaza prin limitarea acumularii de caldura in mediu, absorbind si reflectand o parte din radiatia solara care intra. Cu toate acestea, ele trebuie folosite cu intelepciune, deoarece limiteaza cantitatea de lumina care cade asupra plantei si pot influenta negativ cresterea si productia culturilor. Prin urmare, in general, ecranul este extins doar in zilele insorite, in cele mai calde ore ale zilei.

Plasele termoreflectorizante aluminizate pot prezenta rezultate mai bune in ceea ce priveste reducerea temperaturii fara a promova atat de mult umbrirea plantelor, deoarece reflecta radiatia solara in toate partile. Cu toate acestea, pot costa mai mult de doua ori mai mult decat plasele conventionale.

In general, inaltimea tavanului unei sere afecteaza in mod direct clima: cu cat inaltimea este mai mare, cu atat temperatura medie a mediului este mai scazuta. Deoarece aerul cald tinde sa se ridice, o structura inalta concentreaza caldura in partea de sus, tinand buzunarul de aer cald departe de plante.

Pentru cultivarea plantelor mai inalte, cum ar fi tomatele, inaltimea piciorului drept este si mai mare: trebuie sa fie de cel putin 3 pana la 4 metri, sau cu 50 cm pana la 1 m mai mare decat inaltimea maxima a culturii.

Totusi, cu cat inaltimea serei este mai mare, cu atat structura acesteia trebuie sa fie mai rezistenta pentru a rezista la incidenta vantului puternic. Utilizarea armaturilor in structura si a paravanului pe laterale sunt masuri care pot fi adoptate pentru a reduce riscul de deteriorare a serei.

Ventilatia naturala in sere permite reinnoirea aerului din interior, scotand caldura si scazand astfel temperatura mediului.

Utilizarea ecranelor anti-insecte (sau anti-afide) pe lateralele serei este o optiune care asigura aerisirea mediului inconjurator, fara a face loc pentru intrarea insectelor. Sunt utilizate in general impreuna cu perdele laterale, care pot fi extinse sau retractate in functie de gestionarea temperaturii. Pentru a elimina aerul fierbinte acumulat in partea de sus, mediul poate fi echipat cu orificii de aer superioare, cunoscute sub numele de deschideri zenitale. Deschiderea este de obicei protejata cu ecran anti-afida si are o perdea de plastic pentru deschiderea sau inchiderea iesirii. Utilizarea nebulizatoarelor este o alternativa interesanta pentru a contine temperaturi ridicate. Picaturile fine de apa care sunt produse de microaspersoare se evapora rapid, folosind caldura din mediu pentru a trece de la starea lichida la starea gazoasa.

Prin urmare, umiditatea relativa a aerului este crescuta in detrimentul scaderii temperaturii. Cu toate acestea, trebuie avut grija sa nu umeziti frunzele si sa nu ridicati umiditatea aerului la cote ridicate, acestea fiind conditii favorabile incidentei bolilor.

In acest fel, se observa ca nebulizarea este un instrument care trebuie utilizat corect pentru a nu genera probleme in cultura.

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy