Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Peste 20 de intervenții gestionat de pompierii harghiteni, în ultimele 24 de ore

În cursul zilei de ieri, 22 martie a.c., salvatorii harghiteni au acționat pentru gestionarea a 23 de situații de urgență: 14 incendii, o misiune de deblocare ușă apartament, în municipiul Miercurea Ciuc și 8 solicitări SMURD pentru acordarea de prim ajutor.

Din totalul celor 14 incendii care au avut loc ieri, 11 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată), în localitățile Suseni (3), Odorheiu Secuiesc (2), Topliţa (2), Voșlăbeni (2) și câte unul în Sânsimion și Sărmaș. Astfel, pe fondul nerespectării măsurilor de prevenire și pe timpul manifestării unor intensificări ale vântului, peste 575 ha de vegetație uscată, mărăciniș și 0,5 ha fond forestier (pădure de pin) au fost mistuite de flăcări, fiind nevoie de intervenţiile pompierilor militari şi voluntari pentru limitarea efectelor acestora.

În multe cazuri, exista pericolul extinderii incendiilor la fondul forestier sau gospodăriile populaţiei, intervenţiile prompte limitând în mare parte extinderea la vecinătăţi, pagubele fiind reduse în mod semnificativ.

De la începutul acestui an, s-au înregistrat aproape 100 de intervenții la arderi necontrolate de vegetație uscată, fiind afectate peste 1000 de hectare de teren. Asta înseamnă că doar în primele 3 luni ale acestui an s-a înregistrat deja numărul total de incendii de vegetație uscată de pe tot parcursul anului trecut, când au fost 98 de arderi necontrolate, care au afectat circa 200 ha de teren.  

Facem, din nou, un apel către cetățeni să nu mai dea foc vegetației uscate, deoarece își pot pune în pericol viața sau bunurile materiale, să respecte recomandările noastre atunci când execută acțiuni de lucru cu focul în spații deschise și să manifeste responsabilitate pentru protecția individuală și a celor din jur!

Nu este de glumă! Arderile pot degenera, producând distrugerea proprietăților, a bunurilor, dar și pierderi de vieți omenești! Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă!

 Un alt incendiu s-a produs, tot ieri, în localitatea Remetea, unde colegii noștri din cadrul Detașamentului de Pompieri Gheorgheni, în cooperare cu SVSU Remetea și Ditrău, au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, izbucnit la un atelier auto. Echipajele de stingere sosite la locul evenimentului au constatat că ardea atelierul, pe o suprafață de circa 50 mp, cu pericol de propagare la casa din imediata apropiere. Incendiul a fost stins în limitele găsite, în aproximativ o oră, însă au ars: atelierul auto, pe o suprafață de circa 50 mp, un autoturism, un aparat de sudură, o ușă automată închidere garaj, o ușă interioară și 3 geamuri termopan, diferite aparate și scule electrice. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs de un aparat electric de încălzire defect. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei prompte, bunuri materiale în valoare de 350.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 150.000 de lei.

În afara acestor situații, pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au intervenit pentru stingerea altor 2 incendii: o ardere necontrolată cauzată de coșul de fum necurățat de funingine, la o casă din municipiul Odorheiu Secuiesc și altul, la o ghenă de gunoi. Din fericire, acestea au fost stinse la timp, fără afectarea vecinătăților. 

Pe lângă situațiile operative cu care se confruntă zilnic, pompierii militari harghiteni continuă acțiunile desfășurate în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin activități specifice din zona de frontieră.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.                                                

  • ISU Harghita, COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICELasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.