Peste 7% dintre elevii harghiteni au avut un loc de muncă în 2018

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Prin încadrarea în muncă pe perioada vacanței se realizează tranziția de la școală a elevilor la o viață activă. Pe lângă beneficiile materiale, în această perioadă elevii dobândesc experiență în muncă dar și anumite aptitudini și competențe, pe care nu le pot dobândi în cadrul școlii.

Din analiza statistică privind încadrarea în muncă a elevilor, la nivelul județului Harghita, in perioada vacantei de vară 2018 am obținut următoarele rezultate:

În anul 2018 din elevii care frecventau o formă de învățământ liceal și profesional, în județul Harghita, 662 au avut contracte de muncă, în mod aproape egal băieți (323) și fete(339).

Din cei 662 de elevi care au desfășurat activități în baza unui contract de muncă, 417 au lucrat exclusiv pe perioada vacanței de vară, 42 au început activitatea în timpul vacanței și au încheiat-o după vacanță, iar 203 au început activitatea înainte de începerea sau după terminarea vacanței de vară.

Cei mai mulți elevi încadrați în muncă în vacanța de vară 2018 proveneau de la unități de cu funcționare în mediul urban, astfel:
Miercurea-Ciuc 274, la Odorheiu – Secuiesc 226, , la Gheorgheni 55, la Toplița 30, la Cristuru – Secuiesc 30.

Ponderea elevilor care s-au încadrat în muncă în anul 2018, din numărul total al elevilor din județul Harghita a fost de 7,21%.

În ceea ce privește vârstele elevilor încadrați în muncă din cei 662 de elevi , 276 erau născuți în anul 2000, 264 în anul 2001, 107 în anul 2002, 15 în anul 2003.

Cele mai multe locuri de muncă ocupate de elevi au fost în meserii încadrate în grupa lucrătorilor în domeniul serviciilor și comerțului , 243 și ca muncitori necalificați 263.

Pentru încadrarea în muncă a elevilor în anul 2018 angajatorii au solicitat subvenția conform Legii nr. 72/2007 doar pentru 118 elevi.

Angajatorii din județul Harghita au mai solicitat subvenții și pentru încadrarea a 67 de studenți.

Reamintim angajatorilor că în temeiul Legii nr. 72/2007, privind stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor, angajatorii care încadrează în muncă elevi sau studenţi pe perioada vacanţelor, stabilită potrivit legii, beneficiază pentru fiecare elev sau student de un stimulent financiar lunar în cuantum de 250 de lei.

Stimulentul financiar se acordă la cererea angajatorului din bugetul asigurărilor de şomaj, pe o perioadă maximă de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic.

Termenul de depunere a cererii pentru subvenție este de 30 de zile de la data încadrării în muncă a elevilor și studenților . Documentele tip pentru solicitarea subvenției se pot obține la sediul agenției din Miercurea-Ciuc, b-dul Frăției nr. 2 sau pot fi descărcate de pe site-ul
agenției, secțiunea ”Formulare”.

Nu pot beneficia de stimulentul financiar angajatorii care încadrează în muncă elevi și studenți anterior datei de începere a vacanței stabilite protrivit legii, pentru studenții și elevii respectivi.

Recomandăm angajatorilor care încheie contracte de muncă cu elevi și studenți pe perioada vacanței să solicite subvenția prevăzută de Legea nr. 72/2007.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy