Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Peste două săptămâni începe tabăra de vară de la Băile Tușnad. Prezența lui Viktor Orban a devenit tradiție

Anul acesta evenimentul împlinește treizeci de ani, tema principală fiind viitorul Europei și Transilvaniei, unitatea națională maghiară și schimbarea regimului, care a avut loc tot cu treizeci de ani în urmă.

În această ediție, tabăra de vară și universitatea de vară de la Bálványos se vor desfășura între 23-28 iulie. Cu ocazia împlinirii a treizeci de ani de când se organizează evenimentul, organizatorii au susținut o conferință de presă la Miercurea Ciuc.

Mottoul de anul acesta al evenimentului organizat de Consiliul Tinerilor Maghiari și fundația Pro Minoritate este: Una este tabăra! Sándor Krisztina, directorul executiv al Consiliului Național Maghiar din Transilvania, fost organizator principal al evenimentului, a declarat: la Tusványos de aceea este una tabăra, pentru că de treizeci de ani este frecventat de o comunitate a căror membrii formează o tabără, și urmează valori similare. Una este tabăra și pentru că valorile prezentate la Tusványos sunt reprezentate de tot mai mulți. La nivel politic, aș putea spune că nu este doar o tabără în Transilvania, ci unul în tot Bazinul Carpatic. Motto-ul din acest an al lui Tusványos coincide frumos cu anul unității naționale, anunțat pentru anul viitor de guvernul ungar. Acest motto nu este numai despre Tusványos, ci și despre unitatea națională „, a explicat Krisztina Sándor.

Ea a adăugat că, în ultimii ani, Tusványos a devenit locul dialogului maghiar-maghiar, și anul acesta mulți invitați vor veni din Bazinul Carpatic, din partea guvernului maghiar și din țările vecine. În legătură cu problemele care afectează Transilvania, temele principale din acest an vor fi aniversările istorice și viitorului Europei.

Organizatorii au declarat că întregul program va fi disponibil în curând pe pagina tusvanyos.ro. S-a subliniat că cele mai importante probleme ale vieții publice și problemele care îi preocupă cel mai mult pe maghiarii transilvăneni vor fi discutate de invitații Universității Libere de Vară.

La masa rotundă se vor discuta rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European, prezentul și viitorul regiunii Europei Centrale. Printre invitați vor fi oaspeți slovaci, croați, sârbi și români.

Pe lângă aniversarea rotundă vor juca un rol important aniversările legate de istorie, printre care centenarul primului război mondial și tratatului de pace da la Trianon, care vor fi discutate în cadrul unei mese rotunde. Vor fi primordiale și discuțiile referitoare la schimbarea regimului, organizate sub egida Timișoara 30, unde istoricii, politicienii și analiștii care au avut rol definitoriu în schimbarea regimului, își vor expune punctul de vedere.

Altă temă principală a ediției de anul acesta este viitorul Europei, care a devenit o problemă națională, politică și geostrategică din ce în ce mai importantă din punctul de vedere al alegerilor europarlamentare. În acest context rolul valorilor, identității și al familiei creștine va fi subiectul mai multor conversații.

În ce privește tema legată de Transilvania, vorbitorii invitați se vor referi la aspecte importante pentru comunitate și care nu au fost soluționate până în prezent: situația Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, István Beke și Zoltán Szőcs, cazul cimitirului din Valea Uzului, problema renaționalizării, subiectul bilingvismului comercial.

Un loc central în discuții va avea și inițiativa cetățenească a Consiliului Național Secuiesc. „Vorbind în sens pozitiv, ne vom folosi de Tusványos pentru a da un impuls acestei inițiative civice europene, care poate fi semnat la fața locului”- a spus Krisztina Sándor. Un loc principal va ocupa și sesiunea publică legată de masa rotundă a autonomiei transilvănene, care a fost înființată de Katalin Szili, și care va fi de asemenea, prezentă.

Conform tradițiilor, premierul Viktor Orbán va ține un discurs sâmbătă, 27 iulie pe scena principală, împreună cu Tőkés László, președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania. Moderator va fi Németh Zsolt, fondatorul Tusványos, deputat în Parlamentul Ungariei și președintele comisiei pentru afaceri externe.

Tinerii din Transilvania știu în continuare ce vor. Fancsali Barna, președintele Consiliului Tineretului Maghiar (CST) a declarat la conferința de presă: numărul membrilor grupului de organizare Tusványos se apropie de 300, majoritatea fiind membrii CST. „Credem că munca organizatorică a voluntarilor de la Tusványos este un bun exemplu de educație a tineretului maghiar din Transilvania și a vieții publice maghiare din Transilvania. În plus,  pe lângă alte programe ale Consiliului Tineretului Maghiar, este, de asemenea, o bună ocazie pentru tineri să câștige experiență și să devină mai târziu, când vor fi adulți, „băieții pe baricade”, a declarat președintele organizației. El a mai prezentat programul zilnic al cortului CST: după ora 17:00 program de divertisment, (standup comedy), seara vor concerta trupe transilvănene, în timpul zilei temele principale abordate vor fi: tinerii antreprenori, sfera economică, voluntariatul și îngrijirea de talente.

Printre vorbitorii invitați vor fi dr. Zacher Gábor toxicolog, fizicianul Barabási Albert László, cercetător de rețea, care își va prezenta noua sa carte. Pe lângă acestea, cortul CST va găzdui participanții conferinței de tineret Dinamit, și tineri transilvăneni, care au obținut succese profesionale.

Popa Ilona, organizator principal din Transilvania, a declarat că evenimentele din cele 27 de locații vor avea loc cu susținerea a celor 49 de organizații partenere. A mai subliniat că, iubitorii de muzică populară pot dansa anul acesta sub îndrumarea lui Pál István Szalonna. În cortul muzicii populare va cânta taraful Tokos, publicul se poate distra la spectacolul oferit de Bekecs Néptáncszínház.

În afară de asta va exista curtea vinului și gastronomiei, unde doritorii sunt așteptați cu băuturi, bucate alese și specialități. Programele corturilor universitare includ prelegeri și manifestări ale Universității Babeș- Bolyai, Universității Sapientia, Universității Creștine Partium, Universității de Științe Eötvös Loránd și Universității Óbuda.

Oferta de concerte pe scena mare este alcătuită din cele mai bune trupe ale anilor trecuți. Marți vor concerta Magashegyi Underground, Quimby, miercuri Nagy Feró și Beatrice, Magna Cum Laude, joi Szabó Balázs și formația, Kiscsillag, vineri Anna and the Barbies și Bagossy Brothers Company, sâmbătă Intim Torna Illegal și Ákos vor încheia seria de concerte.

Anul acesta biletul de o zi costă 15 lei, biletul pentru întreaga săptămână va costa 60 de lei, prețul spațiului pentru cort nu s-a schimbat față de anul trecut.

Accesul pe teritoriul taberei și în zona concertelor este gratuit până la ora 16:00, după care biletul de intrare costă 20 de lei, pentru studenți și persoane cu vârsta peste 65 de ani 10 lei.

Programul detaliat va fi disponibil pe pagina tursvanyos.ro începând din 09 iulie. Organizatorii subliniază, că toată lumea este așteptată cu drag, și se atrage atenția că selfieul cu urșii este strict interzis și anul acesta.

opel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *