Pirotehniștii harghiteni mobilizați în urma unei descoperiri făcute de un detectorist în localitatea Sânmartin, zona Vârfu Rugat

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Echipajul pirotehnic al ISU Harghita a intervenit sâmbătă, 23 septembrie, pentru ridicarea unor elemente de muniţie rămase neexplodate din timpul conflictelor armate, găsite de un detectorist autorizat în comuna Sânmartin, zona Vârfu Rugat.

Specialiştii pirotehnicieni au identificat:
-proiectil perforant 37mm – 1 buc,
-proiectil exploziv cal.37 mm – 1 buc, -cartuse calibru 7,92 mm – 96 buc.
-cartuse calibru 7,65 – 245 buc, pe care l-au ridicat, transportat şi depozitat în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii ulterioare.

ISU Harghita atrage atenţia cetăţenilor, că în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca tragedii.

La găsirea elementelor de muniţie rămase neexplodate, au obligaţia de a apela numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie.
Totodată, acestea nu trebuie atinse, lovite sau mişcate, fiind interzisă comercializarea lor prin centrele de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase.
O atenţie deosebită trebuie acordată şi educării preventive a copiilor, în vederea conştientizării pericolului la care se pot expune atunci când nu respectă aceste reguli.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy