Polițiștii harghiteni, activități de prevenire a agresiunii sexuale asupra minorilor, în instituțiile de învățământ

0

Articol disponibil în: Română

Polițiștii harghiteni au desfășurat activități, împreună cu elevi și părinți, de prevenire a agresiunii sexuale asupra minorilor, în mai multe instituții de învățământ din județ.

În perioada 1-8 martie 2022, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară al Inspectoratului de Poliție județean Harghita au desfășurat activități pentru prevenirea agresiunii sexuale asupra minorilor în cadrul unei campanii numite „Atingeri Nedorite” ,  lansată de Poliția Română în parteneriat cu Asociația Telefonul Copilului și cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România.

Obiectivul principal al campaniei îl constituie creșterea nivelului de informare al copiilor, părinților și publicului larg asupra necesității implicării în prevenirea și combaterea acestui tip de abuz, fiind desfășurate activități de informare și prevenire pentru creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative ale acestuia, atât în unități de învățământ cât și în spațiul public.
Au fost organizate întâlniri cu elevii din cadrul a patru instituții de învățământ, din mediul urban și rural, ale județului.
De asemenea au avut loc întâlniri și cu părinții elevilor din clasele gimnaziale.

În cadrul acestor activități le-au fost oferite informații utile părinților pentru educarea și supravegherea minorilor în vederea identificării comportamentelor de risc victimal și infracțional ale copiilor fiind evidențiate o serie de condiții de risc pentru victimizarea sexuală a copiilor, astfel:

  •  Lipsa de supraveghere, care poate îmbrăca multiple forme. Lipsa de supraveghere a anturajului copiilor, a locurilor de joacă, a timpului petrecut în afara locuinţei reprezintă un factor de risc major, care facilitează producerea violului sau angrenării minorelor în relaţii sexuale premature, dar și a agresării acestora de către alte persoane.
  • Neglijarea nevoilor copilului: lipsa de atenţie sau de interes/neglijare faţă de nevoile copilului aflat în dezvoltare (nevoi afective, nevoi materiale, nevoi de relaţionare etc.), din partea unor părinţi prea preocupaţi de serviciu sau de probleme personale, astfel încât copiii se simt nedoriţi sau ignoraţi.
  • Lipsa de control asupra situaţiei şcolare a copiilor, în ceea ce priveşte frecvenţa la cursuri şi interesul pentru studiu arătat de copii.
  •  Rigiditatea regulilor de convieţuire şi lipsa de comunicare în familie, pretenţiile exagerate din partea părinţilor cu privire la rezultatele şcolare sau la alegerea tipului de carieră, impuse prin forţă, situaţii care produc copiilor sentimente de frustrare şi minimalizare a propriei importanţe în cadrul familiei.
  • Lipsa de comunicare adecvată şi încercarea de impunere prin forţă a standardelor familiei cu privire la prietenii aleşi de copii, mai ales în cazurile adolescenţilor care doresc experimentarea relaţiilor sexuale (situaţie întâlnită mai frecvent în cazul fetelor).
  •  Modele de comportament disfuncţionale receptate în familie: lipsa interesului pentru studii, practicarea cerşetoriei, lipsa de organizare a vieţii, rezolvarea conflictuală a diferendelor, antecedente penale ale membrilor familiei, consum frecvent de alcool al unora dintre membrii familiei.
  • Permisivitatea exagerată acordată copiilor de unii părinţi de a frecventa locuri nepotrivite cu vârsta lor: discoteci, cluburi, baruri, ceea ce măreşte riscul agresiunii sexuale asupra acestora (viol), al angajării în activităţi cu caracter sexual (prostituţie infantilă) sau al dezvoltării de relaţii periculoase cu persoane adulte care conduc în final la infracţiunea de raport sexual cu un minor.
  • Ignorarea riscului lipsei de supraveghere a minorului atunci când acesta se află în compania unor rude. Este cazul, îndeosebi, al fetițelor care sunt lăsate să doarmă în același pat cu rude de sex masculin (unchi, bunici, veri, concubin al mamei sau chiar rude de gradul 1- tată sau frate).

Elevilor le-au fost oferite informații despre formele de violență sexuală, recunoașterea unei forme de agresiune sexuală precum și sfaturi despre prevenire.
Copiilor le este dedicată o pagină web care prezintă informații despre recunoașterea unui caz de agresiune sexuală, sfaturi de prevenire, explicații despre impactul psihologic asupra victimei și exemple de cazuri reale consiliate de organizație (editate pentru respectarea anonimatului): https://www.116111.ro/AtingeriNedorite.
Copiii au aflat că pot suna gratuit la numărul de telefon 116 111, linia europeană de asistență pentru copii, gestionată în România de Asociația Telefonul Copilului, pot scrie la [email protected] și pe platforma online a organizației https://www.116111.ro.

De fiecare dată când aveți cunoștință de un abuz apelați de urgență numărul 112.

  • informații furnizate de Biroul de presă al IPJ Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy