Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Polițiștii harghiteni desfășoară activități preventiv-educative pentru prevenirea și combaterea discriminării

Respectarea și apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului constituie atributele esențiale ale activității Poliției Române, care trebuie să protejeze toți cetățenii în mod egal, fără discriminare și fără a face distincții de rasă, culoare, origine etnică sau socială, apartenență politică, opinie, limbă, religie, sex, orientare sexuală sau alt criteriu.

 În acest domeniu, la nivel național, se derulează proiectul „Fără discriminare!”

În perioada martie – decembrie 2022, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității a Inspectoratului de Poliție Județean, în cadrul unui proiect ce are ca scop prevenirea și combaterea discriminării, vor realiza întâlniri cu caracter informativ-preventiv cu elevii, cadrele didactice și/ sau părinți, pe linia  prevenirii discriminării și a infracțiunilor motivate de ură.

Proiectul contribuie, pe de o parte, la nevoia de pregătire profesională continuă a polițiștilor în domenii oarecum sensibile la nivelul societății, cel al nediscriminării, respectiv al prevenirii infracțiunilor motivate de ură, iar pe de altă parte, la formarea unor comportamente nediscriminatorii în rândul elevilor și profesorilor.

De asemenea, proiectul se subscrie legislației naționale în materia nediscriminării dar și rapoartelor organismelor internaționale privind România, care recomandă atât organizarea de activități de informare a publicului larg cu privire la dispozițiile din Noul Cod  Penal referitoare la discriminare, cât și oferirea de instruire specifică agențiilor responsabile cu aplicarea legii.

Pe parcursul anului 2021, în cadrul proiectului au fost desfășurate o multitudine de sesiuni de instruire și preventiv – educative,  iar beneficiari au fost aproximativ 15.900 de persoane din diverse categorii sociale ( elevi, părinți, personal din centre sociale etc.)

În cadrul acțiunilor se vor transmite beneficiarilor o serie de informații pe această linie precum: definirea și formele discriminării, legislație, instituții competente, tipuri de sancțiuni, drepturile și obligațiile copiilor.

  • informații furnizate de Biroul de presă al IPJ HarghitaLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.