Poliţiştii, jandarmii și pompierii, alături de elevi la începutul anului şcolar

0

Articol disponibil în: Română

MESAJ COMUN ÎNCEPERE AN ȘCOLAR

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN HARGHITA

Începutul anului școlar marchează un moment important pentru copii și părinți.
Cu această ocazie polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita vor fi alături de elevi și părinți în prima zi de an școlar, ca de fiecare dată.
Astfel, la data de 5 septembrie 2022, polițiștii rutieri vor asigura fluidizarea traficului în proximitatea unităților de învățământ pentru a preîntâmpina eventualele evenimente nedorite.
Pe tot parcursul anului școlar, polițiștii de la Siguranță Școlară împreună cu cei de la alte structuri și cu sprijinul cadrelor didactice vor desfășura proiecte pentru: reducerea violenței, fizice și psihologice (bullying), prevenirea victimizării categoriilor vulnerabile, adoptarea unui comportament adecvat în societate, precum și prevenirea consumului de substanțe interzise în rândul copiilor și tinerilor.
Pentru ca anul școlar să fie unul memorabil, polițiștii vă recomandă:
Pentru părinți:
– Stabiliți un program copilului dumneavoastră, asigurându-vă că se află în siguranță, atunci când se deplasează la sau de la școală;
– Mențineți o relație de prietenie cu minorii din familie, astfel încât să le cunoașteți prietenii sau anturajul;
– Supravegheați activitatea din mediul on-line a copilului;
Pentru școlari:
– Dacă vă deplasați, în calitate de pieton, pe drumurile din apropierea școlilor, manifestați o atenție sporită atunci când traversați strada, deplasați-vă doar pe trotuar sau prin locurile special destinate pietonilor;
– Nu intrați în discuții cu persoanele străine, chiar dacă vi se par amabile, sau să acceptați alimente sau alte bunuri de la acestea, atât pe rețele de socializare, cât și în viața reală;
– Manifestați înțelegere și empatie față de colegii care sunt vulnerabili;
– Dacă sunteți martorii unor activități ce vi se par a fi periculoase sau dacă vă aflați într-o astfel de situație, apelați numărul de urgență 112.
Vă dorim un an școlar cu frumoase realizări!

INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEȚEAN HARGHITA

Peste doar câteva zile va începe noul an școlar. Jandarmeria Harghita va fi alături de elevi, dascăli și părinți pentru a asigura un mediu de liniște și siguranță pentru reîntoarcerea în sălile de clasă.
Jandarmeria Română se va implica activ în protejarea elevilor și profesorilor prin prezența sporită pe teren în proximitatea unităților de învățământ.
Luni, vom fi prezenți în apropierea instituțiilor de învățământ, dar și pe traseele de deplasare ale elevilor pentru creșterea gradului de siguranță a acestora.
La început de an școlar, Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita face următoarele recomandări utile pentru elevi:
-Dacă asistați la un conflict violent, anunțați imediat profesorii, personalul de pază sau patrula de jandarmi aflată în apropiere sau apelați numărul unic de urgență 112;
-Solicitați imediat ajutorul dacă voi sau colegii voștri se află într-o situație periculoasă;
-Nu interacționați cu persoane necunoscute;
-Nu purtați la vedere obiecte de valoare pentru a nu deveni ținta persoanelor rău-intenționate;
-Și nu uitați! Atât la școală, cât și pe stradă este important să aveți un comportament civilizat.
Vă asigurăm că suntem alături de dumneavoastră și suntem deschiși pentru o colaborare eficientă pentru a parcurge un an școlar în siguranță, pe tot parcursul său, nu doar la debut. Rămânem aproape de dumneavoastră, astfel încât școala să fie un spațiu sigur, dedicat studiului și performanței.

CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE ȘI CONSILIERE ANTIDROG HARGHITA

Consecventă principiilor și misiunii sale instituționale, prin fiecare dintre măsurile implementate, Agenția Națională Antidrog contribuie la obiectivul mai larg de a susține dezvoltarea copiilor și tinerilor, astfel încât aceștia să își atingă potențialul, într-un climat sigur și sănătos.
Agenția Națională Antidrog, prin intermediul specialiștilor săi din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Harghita va fi prezentă permanent pe tot parcursul noului an școlar, alături de ceilalți colegi din Ministerul Afacerilor Interne, pentru a oferi informații și suport specializat în domeniul de competență dascălilor, părinților și elevilor ce deschid din nou, ca în fiecare an, porțile școlilor din întreaga țară.
Informarea corectă – fundamentată științific – și conștientizarea cu privire la efectele nocive și la consecințele angajării în comportamente de risc precum consumul de droguri vor reprezenta prioritățile intervențiilor noastre pe parcursul întregului an școlar 2022-2023.
Debutul noului anul școlar reprezintă contextul relansării proiectelor cu tradiție ale Agenției în mediul educațional – un pachet de proiecte și acțiuni specifice, validate în timp ca exemple de bune practici la nivel european, etajate de la nivelul învățământului preșcolar, grupa școlară mică, gimnaziu și până la liceu.
De asemenea, vor fi lansate și intervenții noi, adaptate nevoilor locale și tendințelor recente ale fenomenului drogurilor, așa cum sunt relevate de studiile specializate ale Agenției.
Amintim aici câteva dintre proiectele de prevenire, deja de tradiție, ale Agenției Naționale Antidrog, care vor fi reeditate și pe parcursul noului an școlar: ,,CUM SĂ CREŞTEM SĂNĂTOŞI”, ,,ABC-UL EMOŢIILOR”, ,,NECENZURAT”, „MESAJUL MEU ANTIDROG”, ,,ACȚIONĂM JUST”.
În acord cu Strategia Națională în domeniul Drogurilor 2022-2026, cu planurile naționale comune în domeniul siguranței școlare și acordurile de colaborare interinstituționale, măsurile de prevenire a consumului de droguri în școală au un caracter integrat, corelat și unitar.
Aceste măsuri vizează, pe de o parte, consolidarea cooperării cu structuri din spectrul educațional, în vederea monitorizării sistematice a evolutiei fenomenului drogurilor în mediul școlar, a nevoilor de informare si instruire specializată a personalului didactic și calibrării ofertei de servicii de prevenire acordate de Agenție elevilor.
Pe de altă parte, măsurile vizează și implementarea unor activități concrete de prevenire a consumului de droguri cum ar fi: informarea, conștientizarea riscurilor și consecințelor negative ale utilizarii de substanțe interzise sau promovarea alternativelor sănătoase la consumul de droguri.
Specialiștii Agenției vor fi prezenți, cum menționam anterior, la festivitățile de deschidere a noului an școlar pentru a promova noua ofertă educațională adresată cadrelor didactice și personalului auxiliar, pe baza unei analize de nevoi realizate în colaborare cu structuri ale Ministerului Educației.
Cu acest prilej vor fi readuse în atenție intervențiile specifice ale Agenției axate pe: prevenirea comportamentelor cu risc pentru sănătate, formarea unor abilități necesare luării unor decizii informate și responsabile, precum și favorizarea factorilor de protecție prin dezvoltarea unei conexiuni puternice cu școala și familia de apartenență.
Le urăm tuturor elevilor si profesorilor un nou an școlar de succes și îi asigurăm de permanenta disponibilitate și colaborare a specialiștilor Agenției Naționale Antidrog care vor acționa, ca de obicei, implicat si profesionist.

  • Comisar de poliție Adriana Samson

INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ OLTUL AL JUDEȚULUI HARGHITA
Siguranța unităților de învățământ în noul an școlar

Începerea noului an școlar reprezintă un moment important și pentru noi, pompierii. Ne dorim ca elevii, cadrele didactice și personalul auxiliar să fie în siguranță în unitățile de învățământ.
În acest an, personal de specialitate din cadrul Inspecției de prevenire a desfășurat verificări și controale preventive, care au avut rolul de a înlătura eventualele deficiențe pe linia siguranței la incendiu, care vor continua și în perioada următoare atât pentru asigurarea începerii anului școlar în siguranță, cât și pentru asigurarea respectării măsurilor de prevenire a incendiilor.
Principalele aspecte urmărite pe timpul controalelor au vizat:
– asigurarea permanentă a condiţiilor de evacuare a persoanelor;
– dotarea cu stingătoare de incendiu și verificarea periodică a acestora;
– funcționarea la parametri proiectați a rețelelor de hidranți și a instalațiilor de detectare, semnalizare și alarmare a incendiilor;
– funcţionarea iluminatului de securitate pentru evacuare.
De asemenea, echipajele de pompieri militari au efectuat misiuni de recunoaştere în teren la instituții de învățământ, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi, mijloace de primă intervenție şi alte aspecte de interes operativ.
În ceea ce privește procesul de autorizare din punctul de vedere al securității la incendiu, structurile inspecției de prevenire au venit în întâmpinarea beneficiarilor, pentru soluţionarea situaţiilor existente şi acordarea asistenţei tehnice de specialitate necesare.
Pompierii vor fi prezenți, ori de câte ori va fi necesar, la activitățile informativ-educative dedicate elevilor și și cadrelor didactice, pentru ca aceștia să înțeleagă mai bine riscurile şi să fie informați asupra măsurilor de prevenire şi comportamentului pe care să-l aibă în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru.
Acțiunile vor fi completate de organizarea periodică de exerciții de alarmare şi evacuare în situaţii de urgenţă (în majoritatea dintre acestea fiind exersat modul de comportare în cazul producerii unui incendiu sau cutremur), destinate formării comportamentului preventiv specific tipurilor de risc, pentru elevi și cadre didactice.
Le dorim tuturor preșcolarilor, școlarilor, cadrelor didactice și părinților un an școlar plin de performanțe și succes!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy