Politizarea excesivă a instituțiilor în județul Harghita – o piedică în calea progresului și echității

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Într-o democrație sănătoasă, instituțiile statului ar trebui să fie pilonii pe care se sprijină drepturile și libertățile cetățenilor, indiferent de etnie, religie sau afiliere politică. Însă, în județul Harghita, se pare că aceste instituții au devenit instrumente în mâinile unor forțe politice, în special ale UDMR, care le folosesc pentru a-și consolida puterea și influența.

Este alarmant să observăm că într-un județ cu o populație majoritar maghiară, unde ar trebui să existe o reprezentare echitabilă și o protecție a drepturilor tuturor cetățenilor, instituțiile statului sunt monopolizate de o singură forță politică. Aceasta nu numai că subminează principiile democrației, dar creează și un mediu propice pentru abuzuri și nedreptăți.

Când conducerea unei instituții este asigurată exclusiv de persoane agreate sau puse de UDMR, se creează o siguranță a faptului că aceste persoane nu vor fi schimbate ușor de pe funcție. Această siguranță, în loc să fie folosită în beneficiul cetățenilor, devine adesea un scut pentru comportamente abuzive. Ironia este că aceste abuzuri vizează chiar populația de etnie maghiară, pe care în teorie ar trebui să o sprijine.

Este esențial să înțelegem că politizarea excesivă a instituțiilor nu aduce beneficii niciunui grup etnic sau politic. Dimpotrivă, ea creează diviziuni, alimentează tensiuni și împiedică dezvoltarea armonioasă a societății. Când o instituție este controlată politic, ea nu mai servește interesului public, ci devine un instrument de putere în mâinile unor indivizi sau grupuri.

Pentru a asigura un viitor echitabil pentru toți cetățenii județului Harghita, ar fi normal la cap să se pună capăt acestei politizări excesive. Instituțiile statului trebuie să fie imparțiale, să servească interesul public și să fie conduse de profesioniști, nu de persoane puse pe criterii politice.

În teorie, este și responsabilitatea noastră, a cetățenilor, să ne exprimăm nemulțumirile, să cerem transparență și să luptăm pentru o societate în care drepturile și libertățile fiecăruia sunt respectate doar că și autoritățile care ar trebui să se sesizeze de ce se întâmplă în Harghita au la conducere tot oameni puși politic iar la nivel guvernamental nu se știe niciodată când vor avea nevoie de voturile UDMR așa că nu se face nimic care sa-i deranjeze.

I.R.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy