Pompierii harghiteni, mereu la datorie. Misiunile desfășurate de salvatori, perioada 22-25 aprilie

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În minivacanța prilejuită de sfintele sărbători pascale, pompierii militari harghiteni s-au aflat, zilnic, la datorie pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.

Astfel, în perioada 22-25 aprilie a.c., s-au înregistrat 36 de situații de urgență.  Mare parte din misiunile gestionate de salvatori a constat în cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat, 22 de persoane fiind asistate medical de către echipajele SMURD.

De asemenea, pompierii militari harghiteni au intervenit pentru stingerea a 12 incendii și 2 misiuni de asanare muniție neexplodată.

Din totalul celor 12 incendii produse în ultimele patru zile, 6 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate de vegetație uscată, în urma cărora au fost afectate peste 55 ha de teren, în localitățile Tulgheș, Toplița, Miercurea Ciuc și Gheorgheni.

Un incendiu, care s-a soldat cu o victimă, a avut loc în localitatea Lupeni. Un bărbat,  în vârstă de 53 de ani, a murit în urma unui incendiu izbucnit, duminică dimineaţă, cel mai probabil după ce a adormit cu ţigara aprinsă. Echipajul de intervenție din cadrul Detașamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc ajuns la locul solicitării a constatat că incendiul se manifesta mocnit în dormitor, pe o suprafață de aproximativ 2 mp, însă, din păcate, în interiorul locuinței a fost găsită victima decedată.

O țigară aruncată la întâmplare sau lăsată să ardă în apropierea unor materiale combustibile poate provoca incendii. În unele cazuri, acestea ard mocnit, cu degajări mari de fum, iar dacă sunt și persoane surprinse în astfel de incendii, există posibilitatea de intoxicare cu monoxid de carbon.

Indiferent de situație, respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de acest viciu:

–  utilizați o scrumieră potrivită, grea, care să nu se răstoarne uşor şi care să fie confecţionată dintr-un material care nu ia foc;

– puteți pune în scrumieră puţină apă, care va favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări;

– dacă aveți nevoie să vă întindeți în pat sau în fotoliu pentru odihnă nu aprindeţi ţigara. Este foarte probabil să aţipiţi şi să daţi foc la pat sau fotoliu. Mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor, ziare sau pe orice alt material combustibil şi astfel poate lua foc întreaga locuinţă;

– stingeți țigara în scrumieră, niciodată în coşul de gunoi şi nu lăsaţi scrumul sau ţigara să ardă în scrumieră.

Sâmbătă seara, pompierii militari din cadrul Detașamentului Gheorgheni au intervenit pentru stingerea unui incendiu, izbucnit din cauza coșului de fum necurățat de funingine, la o casă din municipiul Gheorgheni. Datorită intervenției prompte a pompierilor, incendiul a fost stins în scurt timp, arzând doar funinginea depusă în interiorul coșului de fum.

În noaptea de Înviere, pompierii militari și civili din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 3 Corbu și SVSU Tulgheș au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă, în localitatea Tulgheș. Forțele ajunse la locul solicitării au constatat că arderea se manifesta la acoperișul locuinței, pe o suprafață de aproximativ 40 mp. Echipajele au lichidat în scurt timp flăcările, fără a fi înregistrate victime. Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza sistemului de încălzire neizolat corespunzător.

Duminică după-amiază, pompierii militari din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc, cu 3 autospeciale de stingere, au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească din comuna Leliceni, sat Misentea. Ajunși la fața locului, pompierii au constatat faptul că incendiul se manifesta violent și au acționat pentru stingerea acestuia, precum și pentru limitarea propagării flăcărilor la casa din imediata apropiere. A ars anexa, în totalitate, o motocoasă, un motofierăstrău, 10 buc. anvelope, circa 200 kg fân. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs de conductori electrici improvizați.

În această perioadă, se constată o creștere a numărului incendiilor produse la gospodării, iar vârstnicii sunt principalele victime ale acestora. De cele mai multe ori, incendiile sunt cauzate de exploatarea necorespunzătoare a sistemelor de încălzire și neverificarea coșurilor de fum.

Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii! Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

Apelarea la specialişti, atunci când sesizăm probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni.

De asemenea, pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz, precum şi a detectoarelor de incendiu în locuințe.

Un incendiu a izbucnit, ieri, în jurul orei 15:00, la acoperişul unui bloc cu patru etaje, pe Aleea Copiilor, din municipiul Miercurea Ciuc, după ce a fost lovit de un trăsnet. Pompierii au intervenit la faţa locului cu două autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD, focul, care a afectat acoperişul blocului pe o suprafaţă de circa 2 mp, fiind stins prompt. Din fericire, în urma incendiului, nu au fost înregistrate victime.

Totodată, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Oltul” al județului Harghita a fost solicitată să intervină în două misiuni pentru asanarea muniţiei rămase neexplodate. Astfel, în urma unui apel primit prin 112, pompierii militari pirotehniști au intervenit, sâmbătă, în zona vf. Rugat, sat Cinod, comuna Sânmartin, după ce un detectorist autorizat a descoperit mai multe elemente de muniție. Echipajul pirotehnic a preluat 16 proiectile explozive calibru 77 mm, 4 buc. proiectil exploziv acuplat calibru 77 mm, 2 bombe de aruncător calibru 80 mm și 4 cartușe calibru 7,92 mm.

Cea de-a două misiune s-a desfășurat ieri, 25 aprilie, când echipajul pirotehnic s-a deplasat în localitatea Sândominic, de unde a ridicat 52 cartușe de infanterie calibru 7,92 mm, descoperite în podul unei case. Elementele de muniție au fost preluate și transportate în condiții de siguranță la depozitul special amenajat, în vederea distrugerii ulterioare.

Pompierii reamintesc cetățenilor că pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii de muniție neexplodată au obligația să asigure zona, fără a o atinge, deoarece aceasta prezintă încă pericol de explozie și să anunțe imediat evenimentul la numărul unic de urgență 112.

În perioada de referință, au fost transmise 5 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urs), în localitățile Leliceni (sat Fitod), Miercurea Ciuc, Bălan, Hodoșa și Racu.

Pe lângă aceste situații, pompierii militari harghiteni continuă acțiunile desfășurate în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin activități specifice din zona de frontieră.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.        

  • ISU Harghita, COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy