PRECIZARE legată de „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020”

0

Articol disponibil în: Română

 

Foto: Playtech.ro

Un document potrivit căruia izolarea la domiciliu ar deveni obligatorie perindă acum în spațiul virtual. Este sau nu adevărat? Ce înseamnă, de fapt, această ipoteză a unei măsuri exacerbate în contextul pandemiei de coronavirus în care ne aflăm?

UPDATE 12:00 – În urma acestei scurgeri de informații, Inspectoratul General al Poliției a sesizat DIICOT. Cei responsabili sunt pasibili de pedeapsa cu închisoarea.

Izolarea la domiciliu ar deveni obligatori. Reacția oficială a autorităților
Autoritățile de peste tot în lume pun în pim-plan ipoteze la extrem pentru ca evenimentele de genul crizei sanitare prin care trecem să nu ne ia atât de tare prin surprindere. Drafturile existente, unul arătând că izolarea la domiciliu obligatorie ar fi o soluție de extremă, reprezintă doar trecerea în revistă a autorităților a celor mai grele lucruri pe care le-ar putea întâmpina populația în cazuri de criză. O astfel de măsură este luată de țările unde numărul pacienților infectați trece de 2.000, scrie https://playtech.ro.

 

Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020”

Autoritățile competente fac următoarele precizări:
1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.

2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.

3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.

4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.

5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest lucru demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).

6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.

7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Grupul de Comunicare Strategică

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy