Prefectul de Harghita a câştigat procesul cu Primăria Miercurea Ciuc: indicatoarele rutiere trebuie inscripţionate mai întâi în română

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Curtea de Apel Târgu Mureş a luat decizia ca indicatoarele rutiere din Miercurea Ciuc să fie inscripţionate mai întâi în limba română şi apoi în limba maghiară, potrivit legii, acţiunea în instanţă împotriva Primăriei Miercurea Ciuc fiind iniţiată de prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei.
Procesul a început în anul 2013, când prefectul a constatat că indicatoarele rutiere din Miercurea Ciuc nu respectă prevederile Hotărârea de Guvern 1260/2001, respectiv inscripţionările erau mai întâi în maghiară şi apoi în română. Conform legii, inscripţionarea trebuie să se facă mai întâi în limba română, iar inscripţionarea în limba minorităţilor trebuie să fie sub aceasta, folosindu-se aceleaşi caractere, mărimi de litere şi culori.

Prefectul a solicitat, în mai multe rânduri Primăriei municipiului Miercurea Ciuc, luarea măsurilor necesare pentru intrarea în legalitate, iar aceasta nu s-a conformat. Drept urmare, Adrian Jean Andrei s-a adresat instanţei, solicitând respectarea legii. Tribunalul Harghita a dat câştig de cauză prefectului, Primăria a contestat decizia la Curtea de Apel Târgu Mureş, dar magistraţii acestei instanţei au menţinut hotărârea colegilor din Harghita. Drept urmare, inscripţionarea trebuie făcută mai întâi în română şi apoi în maghiară.

Prefectul a declarat că este vorba de ‘toate indicatoarele rutiere de orientare/informare, care cad sub incidenţa reglementărilor OU 195/2002, modul de confecţionare, respectiv inscripţionarea acestora fiind stabilite de Asociaţia de Standardizare din România, reprezentând transpunerea în plan naţional a standardelor UE”.

Adrian Jean Andrei a adăugat că, având în vedere faptul că aceste indicatoare conţin date şi informaţii destinate publicului, este necesar să fie respectată legea, dar şi folosirea limbii minorităţii naţionale.

‘Consider că, practic, s-a intrat într-o normalitate, iar respectarea legii în judeţul Harghita are întotdeauna întâietate’, a conchis prefectul Harghitei.
Primăria a început deja înlocuirea vechilor indicatoare rutiere, conform dispoziţiilor instanţei. AGERPRES

Sursa: administratie.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy