Prelevare de organe la SJU Miercurea Ciuc. Un bărbat din Delnița, aflat în moarte cerebrală, a salvat trei vieți

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Echipe de medici specialişti din mai multe centre universitare din ţară au efectuat, joi, o prelevare de organe la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, donatorul fiind un pacient de 40 ani, aflat în moarte cerebrală, informează AGERPRES.

Coordonatorul de Transplant de la SJU Miercurea Ciuc, medicul specialist în chirurgie toracică Adrian-Cristian Dobrica, a declarat că bărbatul, din localitatea Delniţa, a încercat în urmă cu patru zile să se sinucidă, prin spânzurare.

Pacientul a fost resuscitat, transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, unde s-a încercat echilibrarea şi salvarea vieţii, dar, potrivit sursei citate, „era deasupra tuturor posibilităţilor medicale”, motiv pentru care s-a început protocolul pentru prelevarea de organe.

Dr Dobrica a explicat că mama bărbatului „a fost extraordinar de înţelegătoare şi extraordinar de deschisă” şi dupa ce a discutat cu restul familiei a fost de acord cu prelevarea organelor.

Joi dimineaţa, mai multe echipe medicale din ţară, ajutate de echipe de la blocul operator a SJU Miercurea Ciuc şi de la ATI au efectuat prelevarea de organe.

S-a prelevat ficatul de către echipa de la Spitalul Fundeni, condusă de dr Radu Zamfir, rinichii de către echipa de Institutul de Urologie şi Transplant Renal de la Cluj-Napoca, condusă de dr Moisoiu Tudor, cornee – echipa de la Spitalul de Oftalmologie Bucureşti – doamna dr Ionita Diana-Elena, tendoane – echipa de la Spitalul Colentina, condusă de dr Teodoriu Ionuţ şi tot cei de acolo au prelevat şi celule stem. Din cauza timpului de resuscitare prelungit nu s-au putut preleva cordul şi plămânii, cu toate că familia şi-a dat acordul şi pentru prelevarea acestor organe„, a declarat dr. Adrian-Cristian Dobrica.

Acesta a apreciat gestul altruist al familiei, în special al mamei, care a decis ca fiul ei să trăiască prin organele donate şi să salveze alte vieţi. El a precizat că nu se ştie, deocamdată, către cine vor merge organele, dar a subliniat că acestea vor salva trei vieţi.

La rândul său, managerul SJU Miercurea Ciuc, dr Konrad Judit, a mulţumit familiei şi mamei îndurerate care a luat această decizie foarte grea, dar şi echipelor medicale care au participat la activitatea de prelevare de organe, atât din ţară cât şi de la spitalul din Miercurea-Ciuc, punctând faptul că acest lucru este extrem de dificil şi pentru aparţinători, dar şi pentru medici şi asistenţi.

Aceasta este a şasea prelevare de organe efectuată la SJU Miercurea Ciuc, ultima având loc în anul 2017.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy