Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului ungar: România poate decide în ce ligă joacă

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 Zsolt Németh, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului ungar, spune cî România trebuie să decidă dacă doreşte să facă parte din spaţiul economic unitar creat în Europa Centrală şi de Est sau doreşte să fie prezentă doar în liga marilor ţări europene, conform agenției ungare de presă MTI.

Zsolt Németh și Sándor Tamás/ Foto Facebook Sándor Tamás

Zsolt Németh a participat la deschiderea unei expoziţii de artă la Sfântu Gheorghe şi, cu această ocazie, a dat declaraţii şi despre probleme politice jurnaliştilor prezenţi. Declaraţiile sale au fost citate în ediţia de marţi a cotidianului maghiar Krónika, din Transilvania.

Politicianul Fidesz a afirmat că se lucrează la crearea unui spaţiu economic unitar în Europa Centrală şi de Est. Pilonul principal al acestuia este Iniţiativa celor Trei Mări, la care, în
prezent, România, oficial, este membru. Potrivit politicianului, România trebuie să decidă dacă doreşte să participe la acest proces sau doreşte să fie prezentă doar în liga marilor ţări europene.

Vorbind despre beneficiile pragmatice ale Iniţiativei celor Trei Mări, Zsolt Németh a explicat că ţările din Grupul de la Visegrád au decis deja să conecteze cele patru capitale cu o linie ferată de mare viteză, conectată, de asemenea, şi cu Serbia. Se desfăşoară negocieri cu România pentru ca linia ferată de mare
viteză Budapesta-Cluj-Napoca-Bucureşti să facă parte din dezvoltarea căilor ferate regionale, deoarece de la Budapesta reţeaua funcţionează spre toată Europa de Vest, prin linia ferată Budapesta – Viena – München – Strasbourg – Paris. Trei legături de autostradă se află în construcţie între România şi Ungaria, iar Ungaria este interesată să accelereze acest proces. Politicianul a numit şi diversificarea aprovizionării cu energie o condiţie pentru competitivitatea regiunii.

Zsolt Németh a salutat faptul că s-a ajuns la un acord cu privire la programul de dezvoltare economică oferit de Ungaria şi că Guvernul ungar va putea să-şi continue cooperarea cu organizaţiile partenere transilvănene, în cadrul structurii stabilite.

Politicianul a făcut referire şi la faptul că maghiarii din Transilvania şi-au manifestat dorinţa şi solicită o universitate maghiară subvenţionată de stat, cu care, România a rămas datoare încă de la schimbarea regimului comunist. Zsolt Németh a mai adăugat că această cerere se bucură de sprijinul statului ungar,
întrucât nu există altă minoritate autohtonă atât de numeroasă în Uniunea Europeană care să nu aibă o instituţie de învăţământ superior finanţată de stat.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului ungar a mai amintit că Universitatea Sapientia şi-a început activitatea, în urmă cu 20 de ani, dintr-o necesitate, cu sprijinul financiar al statului ungar, pentru a consolida viaţa ştiinţifică maghiară din Transilvania. Acesta a menţionat că înfiinţarea Universităţii Sapientia a fost primul program de politici naţionale care a deschis o nouă dimensiune în relaţia dintre patria mamă şi maghiarii din Transilvania, iar cu aceasta a început implementarea politicii ştiinţifice şi de învăţământ superior în Ţinutul Secuiesc. Politicianul a mai adăugat că doar 17-18% dintre studenţii maghiari din Transilvania sunt studenţi ai Universităţii
Sapientia.

Zsolt Németh a clasificat declaraţia lui Ludovic Orban, preşedintele Parlamentului român, ca făcând parte din categoria otrăvirii apei din fântână, conform căreia, raporturile etnice din Ţinutul Secuiesc trebuie schimbate prin investiţii. Acesta a menţionat că cele două ţări au interese reciproce şi că, în ultimul secol, politicile de omogenizare etnică au săpat tranşee adânci între cele două ţări.

„Ar fi timpul ca Ludovic Orban să-şi revizuiască această declaraţie şi, în completare, să-şi ceară scuze”, a declarat politicianul.

Zsolt Németh a făcut referire şi la faptul că, în primăvara anului viitor, vor avea loc în Ungaria nu doar alegeri parlamentare, ci şi ” alegeri naţionale”. Din punctul de vedere al viitorului politicilor naţionale ungare este important ca şi maghiarii din străinătate să aibă un cuvânt de spus. Zsolt Németh a adăugat că se aşteaptă la alegeri forte strânse, în care, chiar şi câteva mandate vor putea fi decisive.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy